Marktpartijen kunnen doorgaan met opkopen stikstof

Het opkopen van stikstofruimte voor onderhoud aan snelwegen of de natuurvergunning van Schiphol kan voorlopig doorgaan. Het kabinet gaat hiermee in tegen de wens van een deel van de Tweede Kamer.

Marktpartijen+kunnen+doorgaan+met+opkopen+stikstof
© Dirk Hol

Landbouwminister Piet Adema zegde deze week nog toe dat hij Schiphol zou aanspreken op het opkopen van boerenbedrijven. Kamerleden van links tot rechts willen dat vrijkomende stikstofruimte eerst ten goede komt aan Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders.

Met zijn belofte bevond Adema zich op het werkterrein van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Donderdag nam hij zijn woorden daarom terug. Want het kabinet gaat Schiphol voorlopig geen strobreed in de weg leggen bij de opkoop van stikstofruimte.


Mirt-projecten

Reden daarvoor, legde minister Van der Wal in een natuurdebat uit, zijn afspraken die eerder zijn gemaakt en door de Tweede Kamer goedgekeurd. Daarin wordt voor een aantal grote infrastructurele werken – Mirt-projecten – en Schiphol ander beleid gevoerd. Het kabinet maakte in 2021 15 miljoen euro vrij voor deze stikstofaankopen.


Voor legalisatie van de PAS-melders maakt het kabinet prioriteit van het opkopen van piekbelasters, legde Van der Wal uit. Het kabinet wil wel meer grip krijgen op de opkoop van stikstofruimte, maar daarvoor is aanpassing van regelgeving nodig, zoals het recht van eerst koop.

De PvdA bracht deze week een motie in stemming waarin werd opgeroepen de door Schiphol en Rijkswaterstaat opgekochte stikstofrechten in te zetten voor de PAS-melders en natuurherstel. De steun daarvoor van PVV, GroenLinks, SP, Volt, SGP, BBB, Bij1 en Pieter Omtzigt was onvoldoende voor een meerderheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer