Groenbemester onderwerken kan goed zonder chemie

Gras of een groenbemester onderwerken voorafgaand aan de maisteelt kan prima zonder gebruik van chemische middelen. Dat bewijst een demonstratie op een perceel met groenbemester in het Flevolandse Nagele, georganiseerd door Deltaplan Agrarisch Waterbeheer en Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice.

Groenbemester+onderwerken+kan+goed+zonder+chemie
© Frits Huiden

Den Herder benoemt wel een nuance: 'Technisch gaat het onderwerken goed, maar het is meer dan bij chemie afhankelijk van het weer, de bodemgesteldheid en groenbemestersoort.' Groenbemester onderwerken hoeft niet altijd met een diepe bewerking, stellen de organisatoren van de demonstratie. Met niet-kerende grondbewerking blijven de nutriënten van de groenbemester direct beschikbaar in de toplaag en wordt diesel gespaard.

'Daarom wordt steeds vaker gekeken naar een ondiepe aangedreven bewerking als biofrezen', vertelt Den Herder. 'Net als een overtopfrees werken ze ondiep, maar ze beroeren en mengen de grond nog minder. Door de zode niet te laag af te snijden, slaan ze de wortel van het gras of de groenbemester ook echt kapot waardoor deze niet zo makkelijk hergroeit.'

Op de kleigrond blijkt volgens Den Herder dat de aangedreven technieken niet versmeren, waar men vaak wel beducht voor is. 'Je kunt met deze machines geen capaciteit maken en niet hard rijden. Ze vragen ook meer vermogen en dus diesel. Maar je bent wel in één keer klaar. Met schijveneggen en andere niet-aangedreven technieken zijn twee of drie werkgangen nodig.'

De wortels moet je niet te diep afsnijden om hergroei te voorkomen

Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice

Op de demo reden een Alpego- en Baselier-overtopfrees. De laatste is een pennenfrees. De Alpego met middenaandrijving gebruikt een instelbare plaat om de stroomgrond over de messenrotor te geleiden. De Baselier is voorzien van schijven die de graszode aan beide zijden afsnijden en in de frees werken.


De frezen hebben weinig capaciteit, maar leggen de zode wel in één keer klaar.
De frezen hebben weinig capaciteit, maar leggen de zode wel in één keer klaar. © Frits Huiden

De Fendt 939 met Alpego had in de fronthef ook een klepelmaaier hangen, om de zode met de frees achterop nog makkelijker onder te werken. Een duidelijk verschil in resultaat werd niet gezien, maar de verwachting is wel dat het de vermogensbehoefte en dus het dieselverbruik aanzienlijk verhoogt.

Beide frezen drukken de grond weer aan met een tandenrol en laten een mooi zwart vals zaaibed achter. De Berti-overtopfrees werd gedemonstreerd in combinatie met de Treffler TGA 300-vlakveldcultivator in de fronthef van een MF6495. De Treffler die zowel voor- als achterop is te gebruiken, blijft met zijn dubbele loopwielen mooi stabiel lopen. En de Berti kan met zijn lage toerental van 200 tot 230 toeren per minuut ook diesel sparen ten opzichte van andere frezen.


Zode afschaven

De bijzonderste combinatie was de Geohobel van fabrikant Rath. De machine wordt uit Oostenrijk gehaald door importeur WN Kramer uit het Noord-Hollandse Burgerbrug. De Geohobel schaaft de zode letterlijk af.

Met brede, schavende spades en een laag toerental van 215 toeren per minuut worden grond en gewas omgezet en vervolgens weer tegen de bodem aangedrukt. Dat kan met een gladde rol, maar ook met open varianten. De steunwielen lopen aan de buitenkant van het bed en verstoren het werkbeeld dus niet. De machine vraagt weinig vermogen en werd dan ook gedemonstreerd met een lichte 90 pk New Holland TL90.


© Frits Huiden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer