Nieuw NKG-mengsel Agrifirm laat goede resultaten zien

Het dit jaar geïntroduceerde mengsel NKG (niet-kerende grondbewerking) Laat van Agrifirm doet het goed in de praktijk. Dat meldt de landbouwcoöperatie op haar website. Volgens Agrifirm ontwikkelt het mengsel zich evenwichtig in een pilot in Zuid-Nederland.

Nieuw+NKG%2Dmengsel+Agrifirm+laat+goede+resultaten+zien
© Twan Wiermans

Het NKG-mengsel Laat bestaat uit gele mosterd, phacelia, Alexandrijnse klaver en haver. De mix bevat geen vlinderbloemigen omdat deze na half september niet goed meer ontwikkelen. Door de specifieke samenstelling van NKG Laat zal het weinig moeite kosten om deze groenbemester richting het voorjaar te vernietigen. Hierdoor is een goede start van een nieuwe teelt mogelijk zonder daarbij intensieve grondbewerkingen te moeten uitvoeren.

Volgens Agrifirm is de nieuwe groenbemestermix geschikt door de keuze voor verschillende soorten met een snelle beginontwikkeling. Daardoor ontstaat een snelle bodembedekking met onkruidonderdrukking tot gevolg. Vooral bij gereduceerde grondbewerking of NKG is het belangrijk dat de groenbemester makkelijk afbreekt en kapotvriest. Hierdoor raken telers het gewas kwijt zonder negatieve effecten.


Droger de winter door

Het voordeel van een groenbemester in het najaar is volgens Agrifirm dat er constant vocht wordt onttrokken aan de grond en daardoor droger de winter door zal komen. Daarnaast laat de grond zich in het voorjaar beter bewerken door de intensieve doorworteling van de groenbemester.


Verder bindt het gewas restanten van voedingsstoffen die zijn overgebleven van de hoofdteelt. Ook heeft door de snelle bodembedekking neerslag in het najaar en de winter minder effect op de bodem wat betreft verslemping. In bepaalde regio's ontstaat minder erosie van de teeltlaag.

Agrifirm meldt dat NKG Laat diverse worteleigenschappen benut, waardoor de beworteling in de bouwvoor robuuster is. De wortels zorgen ervoor dat de grond bij elkaar wordt gehouden en er minder interne slemp optreedt. Ook zorgen de wortels voor een betere verkruimelbare structuur van de grond. Daardoor zal het perceel minder veronkruiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer