Boeren praten over nut en noodzaak van biodiverse groenbemesters

Zijn groenbemesters de oplossing voor stikstof en biodiversiteit? De bezoekers van de kijkdag '1001 hectare biodiverse groenbemesters' in Heinkenszand werden afgelopen maandag met deze vraag beziggehouden.

Boeren+praten+over+nut+en+noodzaak+van+biodiverse+groenbemesters
© ZLTO Wico Dieleman

'Mooi om met boeren, leveranciers en maatschappelijke organisaties in het veld te spreken over nut en noodzaak en hoe we er verder mee kunnen gaan', twitterde de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA) na zijn veldbezoek bij de familie De Winter in Heinkenszand.

Dankzij een bijdrage van de Provincie Zeeland en de samenwerking tussen ZLTO, Urgenda en DSV Zaden, konden veertig Zeeuwse akkerbouwers ieder 5 hectare biodiverse groenbemestermengsels inzaaien.

Gastheer John de Winter nam de boeren en de gedeputeerde mee het veld in om over zijn bedrijf en gewassen te vertellen. DSV Zaden gaf een toelichting op de geschikte mengsels voor groenbemesting en deelde praktische tips.


Kunstmest besparen

Groenbemesters na de oogst helpen de bodem bedekt te houden en te beschermen tegen zon, wind en uitspoeling. Biodiverse groenbemesters met stikstofbindende planten kunnen kunstmest besparen bij het vervolggewas, CO2 reduceren en voor meer onder- en bovengrondse biodiversiteit zorgen.

'Steeds meer telers zien het nut van deze investering in de bodem terug in een betere plantgezondheid en hogere opbrengst', aldus projectleider Wico Dieleman van ZLTO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer