BO Akkerbouw keurt negen nieuwe onderzoeken goed

Negen nieuwe onderzoeken voor de akkerbouw gaan komend jaar van start. Het bestuur van Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw keurde ze goed. De onderzoeken gaan onder meer over groenbemesters, fusarium, wratziekte en bemesting.

BO+Akkerbouw+keurt+negen+nieuwe+onderzoeken+goed
© Job Hiddink

BO Akkerbouw investeert namens alle Nederlandse akkerbouwers in tientallen onderzoeken voor de akkerbouw. De negen nieuwe projecten voor 2023 betreffen vierjarige publiek-private samenwerkingen (PPS'en) en worden onder de vlag van Topsector Agri & Food uitgevoerd. De totale investering door BO Akkerbouw in de negen onderzoeken bedraagt 1,5 miljoen euro.

'De projecten vertegenwoordigen in totaal een waarde van maar liefst 12,7 miljoen euro', geeft directeur André Hoogendijk aan. 'De bijdragen vanuit het bedrijfsleven en de overheid maken deze verveelvoudiging mogelijk. Zo zorgen we ervoor dat akkerbouwers waar voor hun geld krijgen. De projecten passen bij de doelen van Actieplan Plantgezondheid en sluiten aan bij vragen van akkerbouwers uit de praktijk.'


Vier belangrijke onderzoeken

BO Akkerbouw licht vier belangrijke onderzoeken voor akkerbouwers eruit:
- Groenbemesters: dit project zet extra in op het optimaal onderwerken van groenbemesters, koolstofvastlegging, waardplantonderzoek en oplossingen voor bodemverdichting. Uitvoerder van dit onderzoek is Wageningen University & Research (WUR);
- Fusarium: deze bodemgebonden schimmelziekte richt vooral veel schade aan in de aardappelteelt. Dit project brengt in kaart welke fusariumsoorten relevant zijn, waar ze voorkomen en hoe ziekteverwekkend ze zijn. Uitvoerder is WUR;
- Grip op Wratziekte: deze ziekte kan vooral aardappeltelers in de Veenkoloniën een grote strop bezorgen. Volledig resistente rassen zijn er bijna niet. Dit onderzoek verdiept zich in de ontwikkeling van fysio 38, maar kijkt ook naar preventieve maatregelen en versneld uitzieken van de grond. Uitvoerders zijn WUR en HLB;
- BemestingsAdviezen Akkerbouw Toekomstgericht (BAAT): dit project richt zich op de continuering en vernieuwing van de adviezen van Commissie Bemesting Akkerbouw- en Vollegrondsgroententeelt en Handboek Bodem en Bemesting. Uitvoerders zijn WUR en het Louis Bolk Instituut.

De projecten vertegenwoordigen in totaal een waarde van maar liefst 12,7 miljoen euro

André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw

De vijf andere projecten betreffen onderzoeken naar bladschimmels, baktarwe, data, Ralstonia en Erwinia. De onderzoekswensen van akkerbouwers, waar alle projecten op aansluiten, kwamen voort uit een brede oproep van BO Akkerbouw in 2021.

De volgende oproep staat gepland voor begin 2024, als een aantal grote lopende onderzoeken zijn afgerond. Akkerbouwers kunnen dan opnieuw hun wensen kenbaar maken en zo sturing geven aan onderzoek en innovatie in het belang van de hele sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer