Zeeuwse akkerbouwers zaaien mengsels voor groenbemesting

Speciaal voor akkerbouwers geeft Urgenda samen met ZLTO, DSV zaden en Provincie Zeeland een aanzet tot het gebruik van soortenrijke mengsels voor de groenbemesting. Veertig Zeeuwse akkerbouwers met elk 5 hectare doen mee aan de pilot 1001 hectare biodiverse groenbemesters.

Zeeuwse+akkerbouwers+zaaien+mengsels+voor+groenbemesting
© ZLTO

Voor klimaatgroep Urgenda en LTO is de pilot een vervolg op de campagne 1001 hectare kruidenrijk grasland. Hierin worden melkveehouders gestimuleerd kruidenrijke grasmengsels te zaaien als tegenhanger van monocultuur.

Bij de pilot 1001 hectare biodiverse groenbemesters ligt de focus op de akkerbouw. Deelnemers krijgen een compensatie voor de meerkosten van groenbemestermengsels ten opzichte van enkelvoudige groenbemesters. In 2022 heeft de provincie Zeeland dit gefinancierd.

Doel van de pilot is akkerbouwers laten inzien dat het gebruik van mengsels voor groenbemesting een positief effect heeft op zowel de bovengrondse als ondergrondse biodiversiteit en het vastleggen of genereren van extra stikstof. Het uitgangspunt is verder om de groenbemesters niet voor een periode van tien weken op het land te laten staan, maar de winter over tot 1 maart.

DSV zaden heeft voor de pilot de soortenrijke mengsels TerraLife SolaRigol en TerraLife N-Fixx voorgesteld. Volgens de zaadfirma is de meerwaarde de langere bloeiboog tijdens het groeiseizoen en de grotere aantrekkingskracht voor insecten. Ondergronds zorgen de verschillende bewortelingsdieptes van de plantensoorten voor de aanmaak van meer organische stof.


Winter over laten staan

Het winter over laten staan van groenbemesters biedt insecten en akkervogels meer mogelijkheden voor overwintering. Verder beperkt het de uitspoeling van mineralen, is er minder kans op erosie en verbetert de bewerkbaarheid. Aandachtspunt is dat plaagorganismen ook kunnen overleven en een zwaar gewas vooral na een zachte winter soms moeilijk te verwerken is.

Een van de deelnemers aan de pilot in Zeeland is het akkerbouwbedrijf van de familie Bil in Kerkwerve op Schouwen-Duiveland. Zij telen op kleigrond pootaardappelen, koolzaad voor vermeerdering, graszaad, consumptieaardappelen, suikerbieten en tarwe. Ze zijn drie jaar geleden overgestapt op niet-kerende grondbewerking.

Akkerbouwer Nicole Bil vertelt dat het altijd zoeken is naar het juiste mengsel voor de groenbemesting. 'Wij vinden het belangrijk dat de soorten in het mengsel goed afvriezen of afsterven in het voorjaar. Daarom kiezen we bij voorkeur voor mengsels met zo min mogelijk grasachtigen, want die zijn in het voorjaar lastiger te bewerken.'

Over de bewerking van de groenbemesters zegt Bil dat het ideaal is om het gewas na een nachtvorst een keer te rollen. Bij een dikke massa gebruikt de Zeeuwse akkerbouwer een klepelmaaier en in het voorjaar vaak de rotorkopeg. 'Deze bewerkt ook nog de bodem en dat bevalt beter dan een sneleg, is onze ervaring.'


Verdieping en uitrol van pilot

Projectleider Wico Dieleman van ZLTO verwacht dat de pilot voor het stimuleren van biodiverse groenbemesters een vervolg krijgt in Zeeland. ‘We hopen met hulp van de provincie de pilot te kunnen opschalen en verdiepen.’ Landelijk zijn er volgens Dieleman plannen om het Zeeuwse initiatief uit te rollen naar andere provincies. Urgenda en LTO Nederland gaan daarmee aan de slag. Voor de verdere financiering wordt mogelijk gebruikgemaakt van crowdfunding en cofinanciering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer