Urgenda schaalt succesvolle campagne groenbemesters op

De pilot waarbij Urgenda veertig Zeeuwse akkerbouwers een flinke korting gaf op zadenmengsels voor kruidenrijke groenbemesters krijgt een landelijke uitrol.

Urgenda+schaalt+succesvolle+campagne+groenbemesters+op
© Dirk Hol

De milieuorganisatie gaf de Zeeuwse akkerbouwers korting op de aanschaf van 5 hectare soortenrijke zadenmengsels om hun akkers mee in te zaaien na de oogst. Dit gebeurde in het kader van de campagne 1001ha groenbemesters, een samenwerking van Urgenda en ZLTO en dankzij een bijdrage van provincie Zeeland.


Door deze duurdere mengsels te gebruiken met daarin klavers die stikstof vastleggen, hoeft in de vervolgteelt minder kunstmest te worden gebruikt, was het uitgangspunt van de pilot. Uit de resultaten blijkt dat dit is gelukt. De akkerbouwers hebben gemiddeld 18 procent minder kunstmest en 23 procent minder dierlijke mest gebruikt.


Laagdrempelig experimenteren

Na de succesvolle pilot in Zeeland zal Urgenda de campagne deze zomer landelijk opschalen en kunnen akkerbouwers in het hele land korting krijgen, zodat zij laagdrempelig kunnen experimenteren met biodiverse groenbemestermengsels. Bedoeling is dat ze door de duurdere zadenmengsels besparen op het gebruik van kunstmest.

Eerder hield Urgenda me LTO Nederland een soortgelijke campagne om de biodiversiteit in grasland te verbeteren. Toen kregen duizend melkveehouders korting op maximaal 3 hectare kruidenrijk grasmengsel. 77 procent van hen gaf na de pilot aan verder te willen met kruidenrijke graslanden. Boeren in het hele land kunnen die mengsels nu met korting bestellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer