Mest zeven vanwege uitdagende graskuilen

Veel melkveehouders stoeien met het winterrantsoen. Hun koeien doen het niet goed op de graskuilen van dit jaar en ze zien meer klauwproblemen. Door mest te zeven kun je snel rantsoenproblemen opsporen en oplossen.

Mest+zeven+vanwege+uitdagende+graskuilen
© Jan Jong

Mest is een spiegel voor de werking van de pens. In combinatie met pensvulling en vitaliteit van de dieren krijg je een indruk van hoe de koe wordt gevoerd.

Bas Timmer, melkveehouder en rundveespecialist bij ABZ Diervoeding, heeft tijdens bedrijfsbezoeken altijd een mestzeef mee. 'Je ziet momenteel veel onverteerde grasdelen terug in de mest. Dat is een signaal dat de pensmicroben hun werking niet goed doen.'


Snel eiwit en snelle energie nodig

De oorzaak ligt bij overgang van hoog verteerbaar vers gras naar moeilijk verteerbare laat gemaaide graskuil. Volgens Timmer zijn voldoende snel eiwit en snelle energie in de vorm van suiker of zetmeel nu belangrijk, zodat koeien het tragere voer beter kunnen verteren. 'Maar helaas zijn producten zoals tarwe momenteel duur, dat zorgt voor dilemma's bij boeren. Want voer je het niet, dan zakt de melkgift weg.'

Vanwege de scherpere ruwvoer-krachtvoerverhouding in het rantsoen, ziet Timmer ook meer klauwproblemen zoals wittelijnontsteking, zoolzweren en bevangenheid. De biotineproductie vanuit de pens is lager door de matige pensfermentatie, waardoor de hardheid van de klauwen afneemt. Door mest te zeven en vervolgens het rantsoen aan te passen wordt de penswerking verbeterd en stijgt de drogestofopname.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer