Landbouwakkoord vertraagd, partijen liggen 'stevig uit elkaar'

Op een aantal thema's liggen de partijen die onderhandelingen voeren over een Landbouwakkoord 'best wel heel stevig uit elkaar'. Dat zegt landbouwminister Piet Adema die op z'n vroegst half mei een resultaat verwacht.

Landbouwakkoord+vertraagd%2C+partijen+liggen+%27stevig+uit+elkaar%27
© Dirk Hol

Adema zegt tegen ANP dat het 'nog best wel spannend' wordt of er de komende weken een Landbouwakkoord ligt. Hij hoopt wel dat er een onderhandelingsresultaat komt, maar dat zal dan op zijn vroegst half mei zijn, is de verwachting.

Het gaat volgens de bewindsman niet over stikstof, maar juist over andere onderwerpen die belangrijk zijn voor boeren, zoals regels voor mest en grond en afspraken met ketenpartijen als supermarkten en veevoerbedrijven. Overigens heeft boerenbelangenbehartiger LTO wel gezegd geen handtekening te zetten onder het akkoord als het stikstofbeleid niet wordt aangepast.


De landbouwminister lijkt dan ook voor te sorteren op een 'onderhandelingsresultaat zonder handtekening'. De afspraken zullen dan 'op de plank blijven liggen, en dan kijken we wat er verder gebeurt'. Zijn inzet is alsnog om tot een akkoord te komen. Mocht er inderdaad een onderhandelingsresultaat zonder handtekening van enkele of alle partijen liggen, dan kunnen het kabinet, de boeren en andere organisaties volgens Adema wel al aan de slag met bepaalde punten.

De gesprekken over het Landbouwakkoord verlopen moeizaam. Adema had eigenlijk eind maart, begin april al een akkoord willen hebben, maar al snel werd duidelijk dat dit lastig zou worden. Onlangs stapten Dutch Dairymen Board en Agractie uit de onderhandelingen, al geldt de afmelding van Agractie alleen voor de hoofdtafel.


Bij het opstappen van Agractie gaf Adema nog aan niet te twijfelen over de komst van het Landbouwakkoord. Wel zei hij dat de gesprekken 'steeds scherper' werden.


Rutte: komt goed

Premier Mark Rutte gaat ervan uit dat het allemaal goed gaat komen. Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat alle partijen eruit willen komen. 'Ik ga ervan uit dat het nog lukt.' Als het komen tot een akkoord wat meer tijd kost, is dat volgens hem 'geen ramp'.

Landbouworganisatie LTO wil nog niet reageren op de uitlatingen van Adema, omdat er maandag en dinsdag opnieuw overleg is tussen alle betrokken partijen. 'Daar leggen we ons standpunt hierover op tafel', aldus een woordvoerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer