Adema erkent fouten in kaarten voor bufferstroken

De kaarten waarin boeren en telers bufferstroken moeten intekenen bevatten fouten. Deze worden zo snel mogelijk hersteld, meldt landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer.

Adema+erkent+fouten+in+kaarten+voor+bufferstroken
© Dirk Hol

De fouten zitten in de database Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) waarin boeren de bufferstroken langs watergangen moeten aangeven. Dit verloopt niet altijd foutloos omdat de informatie over het type sloot, vooral of het om een droge sloot of om een watervoerende sloot gaat, niet altijd in de BGT aanwezig is.

Meerdere bronhouders naast de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), zoals de waterschappen en gemeenten, zijn verantwoordelijk voor de precieze weergave in de BGT van de waterlopen. Daarbij is er tussen de bronhouders van de BGT een bepaalde verwerkingstijd afgesproken – tot maximaal achttien maanden – voor het doorvoeren van aanpassingen, waardoor de BGT bij een verandering in het veld niet altijd de werkelijke situatie aangeeft.


Boeren mogen van Adema geen nadeel ondervinden van de fouten in het BGT. Daarom krijgen zij de gelegenheid om voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de mestwetgeving vanaf 1 maart in de Gecombineerde opgave aan te geven dat de bufferstrook niet juist is geregistreerd.

De agrarisch ondernemer berekent in de Gecombineerde opgave de oppervlakte van de mestplaatsingsruimte door de oppervlakte van de bufferstrook in mindering te brengen op de oppervlakte van het landbouwperceel. Wanneer de bufferstrook niet juist is weergegeven, kan de ondernemer op basis van de feitelijke situatie zelf de oppervlakte van de bufferstrook berekenen.


Meer tijd nodig

RVO hanteert hierbij het uitgangspunt dat deze feitelijke situatie in het veld leidend is. Op deze manier wordt de boer niet benadeeld. Het gevolg is wel dat de boeren hierdoor dit jaar meer tijd nodig zullen hebben voor het invullen van de Gecombineerde opgave dan in voorgaande jaren.

De BGT-bronhouders gaan ook onderzoeken hoe de typering van waterlopen in de BGT kan worden verbeterd. Hiervoor is vanuit RVO contact met de relevante partijen om te kijken hoe in goed overleg tot een gezamenlijke aanpak kan worden gekomen. Het zal geen gemakkelijke opgave zijn, schrijft Adema, omdat het veel van de BGT-bronhouders zal vragen om hun systeem daarop aan te passen. Deze aanpassingen kunnen niet meer voor aanvraagjaar 2023 worden gerealiseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer