Adema twijfelt na vertrek Agractie niet aan komst Landbouwakkoord

Het vertrek van Agractie van de onderhandelingstafel brengt het Landbouwakkoord niet gevaar. Dat stelt landbouwminister Piet Adema in een reactie. Hij zet de gesprekken voort.

'Er blijven veel partijen over op dit moment', zegt Adema in een reactie. 'Ik heb geen reden om te twijfelen aan de komst van een landbouwakkoord.' De minister laat in het midden of het akkoord begin april gereed is, zoals de planning is. 'Ik wil toe naar een voldragen Landbouwakkoord, maar ook naar een akkoord met draagvlak. Dat komt bij mij niet op een week aan.'


Er worden te veel beperkingen gelegd op veel landbouwgrond, zonder dat daar wat tegenover staat, is de reden waarom Agractie opstapte. Adema betreurt wel dat Agractie voorlopig – misschien definitief – niet meer aan de gesprekstafel zit.

'Ik vind het buitengewoon belangrijk dat zoveel mogelijk partijen dit Landbouwakkoord dragen', stelt Adema. 'Dat is belangrijk voor de agrarische sector en daar hebben ze ook recht op. Rust en zekerheid. Dat willen we met dit akkoord bereiken. Een goed verdienmodel en een goede toekomst voor de agrarische sector. Daarom is het belangrijk dat al die partijen aan tafel komen. Ook Agractie'.


Geen conclusies

Adema zegt in een reactie dat hij hoopt dat Agractie terug aan tafel komt. 'Deze discussie was gewoon niet afgerond. Op het thema grond en het gebruik van grond en belemmering op grond zijn geen conclusies getrokken.'

LTO Nederland blijft in gesprek met de minister, zegt voorzitter Sjaak van der Tak. 'Er is nog besluit genomen. We zitten nog volop in de discussie en willen de strijd hier voeren. We willen laten zien dat de overheid met betrekking tot grond geen beperking kan opleggen en dat landschapsgrond niet helpt om verder te komen.'

Boeren, natuurorganisaties en andere betrokken organisaties onderhandelden woensdag en donderdag in Ermelo met vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het akkoord dat economisch toekomstperspectief voor de de agrarische sector moet borgen. Bij het laatste dagdeel schoof ook de landbouwminister aan. Agractie maakte kort daarvoor bekend de deelname aan de onderhandelingen te staken. Eerder was de Dutch Dairymen Board al afgehaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer