Teler krijgt straks verplicht advies over gewasbescherming

Telers krijgen straks verplicht periodiek advies over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dat staat in een advies dat landbouwminister Piet Adema dinsdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld.

Teler+krijgt+straks+verplicht+advies+over+gewasbescherming
© Twan Wiermans

Het periodieke advies moet worden gegeven door onafhankelijke adviseurs. Deze moeten wat Adema betreft regelmatig worden bijgespijkerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van gewasbescherming. Adviseurs zijn nu nog vaak verbonden aan toeleveranciers van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat kan volgens de minister een ongewenste prikkel opleveren bij de keuze om middelen in te zetten. Omdat geïntegreerde gewasbescherming en niet-chemische maatregelen een centrale rol krijgen, moet het advies onafhankelijk en vrij van financiële prikkels zijn, aldus Adema.


Nationaal invoeren

Binnen de EU wordt momenteel gewerkt aan soortgelijke regelgeving bij de Europese Verordening Duurzaam Gebruik. Nederland steunt dit onderdeel dan ook. Mocht Brusselse besluitvorming hierover te lang op zich laten wachten, dan wil Adema het verplichte advies eerder nationaal invoeren.

De bewindsman erkent in de Kamerbrief de grote waarde van het fijnmazige netwerk van adviseurs waarover boeren en telers in Nederland kunnen beschikken. Wel wil hij de kwaliteit van adviezen over geïntegreerde gewasbescherming verder verbeteren en daarmee de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen terugdringen.


Om dat te bereiken, denkt Adema aan het aanscherpen van de vakbekwaamheidseisen voor adviseurs en het versterken van het scholingsaanbod voor telers op het terrein van geïntegreerde gewasbescherming. Daarnaast komt de komende jaren steeds meer inzicht in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de mate waarin telers geïntegreerde gewasbescherming toepassen.


Onderling vergelijken

Dat komt door technische en beleidsmatige ontwikkelingen, zoals de (verplichte) gewasbeschermingsmonitor en de Milieu Indicator Groene Gewasbescherming (MIG). Via een nog te ontwikkelen systematiek kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op het niveau van teler en adviseur onderling worden vergeleken.

Deze zogenoemde benchmarkbenadering kan als bewustwordings-, stimulerings- en sturingsinstrument voor zowel teler als adviseur worden ingezet. Hierbij kunnen minder goed presterende telers bijvoorbeeld een aanvullend advies krijgen en minder goed presterende adviseurs zwaardere opleidingseisen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer