Minister Adema: 'Ruimte uit Brussel als waterkwaliteit op orde is'

Het is zaak om zo snel mogelijk de waterkwaliteit in ons land op orde te krijgen. 'Als we meer in balans komen met de natuur, krijgen we vanuit Brussel weer meer ruimte voor onze agrarische sector om te ondernemen', zegt landbouwminister Piet Adema.

Minister+Adema%3A+%27Ruimte+uit+Brussel+als+waterkwaliteit+op+orde+is%27
© Tess Janssen

Adema was donderdag te gast op de Nieuwe Boerenfamiliedag op de Flevocampus in het Flevolandse Almere, waar veelal jonge boeren hun toekomstplannen presenteerden en aanwezigen met elkaar in gesprek gingen over de landbouwtransitie en nieuwe verdienmodellen voor de landbouw.

Volgens de minister heeft Nederland onvoldoende geleverd als het gaat om ecologie en landbouw met elkaar in balans te brengen. 'We zitten in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. We zijn er 28 jaar mee bezig en nog steeds is het niet schoon.'

Adema stelt optimistisch te zijn over de kansen die er liggen voor de agrarische sector en vertrouwt erop dat ons land weer meer ruimte krijgt van Brussel als de ecologische balans verbetert. Het Landbouwakkoord laat volgens hem zien dat het ouderwetse Nederlandse polderen nog altijd werkt. 'Het is mooi als er straks een akkoord ligt dat juist vanuit de sector komt, als we als sector en overheid samen in staat zijn om tot oplossingen te komen.'


Stappen zetten

Adema benadrukt dat het bij het Landbouwakkoord zo min mogelijk over stikstof gaat, maar over perspectief. 'De toekomst van boeren, vooral ook jonge boeren. Veel van hen willen stappen zetten. Het doel van het Landbouwakkoord is ruimte creëren voor boeren. Bijvoorbeeld door duurzaamheid in de keten beter te waarderen. Ook vind ik dat we verder moeten kijken. Als je maatschappelijk toegevoegde waarde biedt, mag dat door de samenleving best gewaardeerd worden.'


Boeren zijn volgens de minister in de eerste plaats wel ondernemers, in tegenstelling tot de overheid. Die kan boeren wel helpen met kennis, kunde en financiële middelen. 'Er is veel geld beschikbaar. Als overheid kunnen we nieuwe verdienmodellen faciliteren. De boeren op deze bijeenkomst zijn voorlopers, maar er is ook een groot peloton. De uitdaging is dat peloton meekrijgen, de voorwaarden daarvoor kunnen wij als overheid geven.'

Volgens de minister is het meekrijgen van dat peloton een grote uitdaging. 'Als ik in een zaal met gangbaren zeg dat de teelt van biobased bouwmaterialen groot wordt, straalt het ongeloof van de gezichten af.' Adema vindt juist dat boeren die zich met zulke teelten bezighouden niet als niche gezien moeten worden. 'Ze zijn onderdeel van het agrarisch systeem, net zoals biologische boeren dat gewoon zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer