Ministers Adema en Adriaansens nemen kijkje in glastuinbouw

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat hebben maandag verschillende glastuinbouwbedrijven bezocht. Tijdens de werkbezoeken lag de focus op het aantonen van de innovatiekracht en het belang van de sector.

Ministers+Adema+en+Adriaansens+nemen+kijkje+in+glastuinbouw
© Fotostudio Natzijl

Adriaansens bracht een bezoek aan tomatenproducent Agro Care en paprikabedrijf Rainbow Growers in het Noord-Hollandse Middenmeer. Tijdens het bezoek stonden innovatie en samenwerking op het gebied van circulariteit, digitalisering en duurzaamheid centraal. 'Met innovatie, onderzoek en samenwerking kan de Nederlandse glastuinbouwsector de strategische wereldpositie behouden en versterken', zei de minister na afloop van de rondleidingen. 'Innovatie door deze ondernemers is de weg om verder te verduurzamen en uiteindelijk klimaatneutraal te worden.'

Tijdens het werkbezoek ging Martin van der Voort van Bejo Zaden met Adriaansens in gesprek over de ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van zaadveredeling en de logistieke verbondenheid met de land- en tuinbouw. Ook voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland, Jaap Bond en Anneke van de Kamp van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en gedeputeerde Ilse Zaal (D66) van provincie Noord-Holland waren aanwezig bij het werkbezoek.


Innovaties in de bollenteelt

Adema bezocht maandag een heel andere sector binnen de tuinbouw, namelijk tulpenbroeierij Rainbow Colors in het Noord-Hollandse Andijk. Dit bedrijf loopt voorop als het gaat om automatisering, het gebruik van groene gewasbeschermingsmiddelen en verduurzaming. Zo liet eigenaar Bas Karsten de minister de nieuwste planttechniek zien, demonstreerde hij mechanische onkruidbestrijding en vertelde hij in de toekomst zelf groene waterstof te willen opwekken en gebruiken.


Bond: 'Met dit werkbezoek willen we de minister kennis laten maken met de innovatieve kracht van de bollensector. De sector is een belangrijke economische sector voor Nederland, waarin volop wordt geïnvesteerd in kennis en innovatie. Rainbow Colors is daar slechts een van de vele voorbeelden van.'

Adema sloot zijn werkbezoek af met een rondetafelgesprek bij Enza Zaden in het Noord-Hollandse Enkhuizen. Daar sprak hij met verschillende sectororganisaties, waaronder GroentenFruit Huis, Plantum en Royal Anthos, over de wereldwijde concurrentiepositie van de Nederlandse handelsbedrijven in de plantaardige sector. 'Die bedrijven zijn niet alleen goed voor een exportwaarde van zo'n 30 miljard euro, maar hebben ook een belangrijke maatschappelijke waarde door het leveren van gezonde voedingsproducten en het inrichten van een groene leefomgeving', gaf voorzitter Henk Westerhof van PlantNet International de minister mee.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer