Tarweprijs naar het laagste niveau sinds een jaar

De noteringen voor tarwe op de internationale graanbeurzen zijn deze week gedaald naar het niveau van voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Tarweprijs+naar+het+laagste+niveau+sinds+een+jaar
© Twan Wiermans

De Matif in Parijs noteert deze week tussen 275 en 280 euro per ton voor voertarwe op levering in maart. Dat is 25 euro lager nog weer dan twee weken geleden. Het afgelopen jaar noteerde de Matif maximaal 430 euro op 16 mei 2022. CBOT in Chicago noteert deze week voor tarwe zelfs het laagste niveau sinds de zomer van 2021.

De reden dat de prijzen weer op het niveau komen van voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is volgens analisten het toenemend vertrouwen in de beschikbaarheid van tarwe. Beursmakelaar De Vries & Westermann stelt dat handelaren anticiperen op goede vooruitzichten van voorraden en op een goede start van het nieuwe groeiseizoen.


Goede groeiomstandigheden

Voor veel teeltgebieden wereldwijd geldt op dit moment dat de groeiomstandigheden voor tarwe goed zijn. Wel zijn er bijvoorbeeld in Frankrijk zorgen over de droogte en de beperkte aanvoer van vocht in deze winterperiode. Maar vooralsnog is de toestand van wintertarwe voor het grootste deel bevredigend.

Belangrijk voor de beschikbaarheid van tarwe zijn de optimistische berichten over de graancorridor op de Zwarte Zee. Handelaren gaan er voorlopig van uit dat deze exportroute voor onder meer tarwe uit Oekraïne en Rusland openblijft. Zij baseren dat op geruststellende gesprekken tussen China en Rusland en ook tussen autoriteiten van Rusland en Turkije.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer