Iets meer aanbod op tarwemarkt

Amerikaanse prognosecijfers wijzen op een lichte stijging van de tarwevoorraden wereldwijd voor het seizoen 2022-2023. Het zorgt ervoor dat de tarweprijzen onder druk blijven staan.

Iets+meer+aanbod+op+tarwemarkt
© Twan Wiermans

In het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van januari 2023 heeft het Amerikaanse landbouwministerie USDA de wereldwijde tarwevoorraden met 1,3 miljoen ton naar boven bijgesteld. Vooral de tarweproducties voor de Europese Unie (EU) en Oekraïne worden iets hoger ingeschat dan in eerdere rapporten.

Tegenover de hogere productie staat ook een kleine verhoging van het wereldwijde verbruik van tarwe en iets meer export vanuit ook weer de EU en Oekraïne. De export vanuit de EU voor 2022-2023 wordt nu geraamd op 36,5 miljoen ton. Rusland blijft in de prognose van USDA veruit de grootste tarwe-exporteur met een volume van 43 miljoen ton. Oekraïne kan waarschijnlijk ongeveer 13 miljoen ton naar het buitenland verkopen. Vorig jaar was dat nog 18,8 miljoen ton.


Prognose eindvoorraad

Met de nieuwe prognosecijfers gaat USDA op de wereldwijde graanbalans nu uit van een theoretische eindvoorraad op 1 juli 2023 van 268,4 miljoen ton. Dat is ruim 1 miljoen ton meer dan in het Wasde-rapport van december. De huidige berekende voorraad is goed voor 17,7 weken aan verbruik door de wereldbevolking. Ten opzichte van vorig jaar daalt de wereldwijde voorraad met 8,4 miljoen ton.

Het iets grotere aanbod op de tarwemarkt zorgt ervoor dat de prijsvorming onder druk blijft staan. Op de Matif in Parijs daalde de notering voor maaltarwe op levering in maart 2023 naar een niveau van net iets boven 290 euro per ton. Op de beurs CBOT in Chicago lijkt de tarwemarkt deze week iets meer prijshoudend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer