Tarweprijs gaat weer richting 300 euro per ton

Een aanhoudend krappe tarwebalans, twijfel over de beschikbaarheid voor de iets langere termijn en droogte in enkele belangrijke productielanden zorgen voor een licht herstel van de tarweprijs.

Tarweprijs+gaat+weer+richting+300+euro+per+ton
© Marcel Berendsen

Bij de Matif in Parijs komt deze week de notering voor maaltarwe op levering in maart weer in de buurt van 300 euro per ton. Dat is het hoogste niveau sinds begin dit jaar. Ook CBOT in Chicago laat stijgende tarwenoteringen zien. Analisten gaan er voorzichtig vanuit dat de aanhoudende oorlog in Oekraïne volgend jaar opnieuw gevolgen gaat hebben voor de aanvoer van tarwe vanuit in elk geval Oekraïne en wellicht ook Rusland.

In eerste prognoses wordt op basis van ingezaaid areaal voor Oekraïne uitgegaan van maximaal 16 miljoen ton tarwe. Dat is nog weer 3 tot 5 miljoen ton minder dan de productie in 2022. Voor de uiteindelijke productie in 2023 zijn er voor belangrijke teeltgebieden in de Verenigde Staten en in Argentinië nu al zorgen over de gevolgen van de droogte. In de Europese Unie zijn de groeiomstandigheden voor jonge tarweplanten tot dusver overwegend gunstig.


Theoretische eindvoorraad hoger

In het laatste World Agricultural Supply and Demand (Wasde)-rapport heeft het Amerikaanse landbouwministerie USDA de theoretische eindvoorraad voor tarwe op 1 juli 2023 met ongeveer 1 miljoen ton naar boven bijgesteld. Echter 269,3 miljoen ton is op de wereldwijde tarwebalans nog wel steeds het laagste niveau sinds seizoen 2016-2017. De berekende voorraad is nu goed voor 17,7 weken consumptie.

De grotere voorraad baseert het United States Department of Agriculture op hogere productiecijfers voor Australië en Rusland. Voor Australië is de omvang van de tarweoogst voor seizoen 2022-2023 met 1,4 miljoen ton naar boven bijgesteld. De berekende productie van 38 miljoen ton betekent een derde recordoogst op rij voor de Australische tarwetelers.


Hogere consumptie

Tegenover het grotere aanbod van tarwe staat ook een hogere verwachte consumptie. USDA rekent met een verbruik dat 1,4 miljoen ton hoger is dan gemeld in het Wasde-rapport van januari. Dat extra verbruik komt vooral voor rekening van de veevoerindustrie in Canada, Rusland en de Europese Unie.

De wereldwijde handel in tarwe schat het United States Department of Agriculture 1,3 miljoen ton hoger in. Vooral Australië, Rusland en de Europese Unie gaan waarschijnlijk meer exporteren dan eerder werd verwacht.


Wankel evenwicht

Meelfabrikant Koopmans schrijft in een marktanalyse dat de relatief krappe tarwebalans wereldwijd zorgt voor een wankel evenwicht. Weersomstandigheden en opnieuw oplaaiende geopolitieke spanningen kunnen daardoor een grote invloed hebben op de marktsituatie voor tarwe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer