CDA wil heronderhandelen na landbouw- en provinciale akkoorden

Het CDA wil heronderhandelen over de stikstofaanpak van het kabinet zodra de provinciale coalities zijn gevormd en er een Landbouwakkoord ligt. Dat kan nog wel 'enkele maanden' duren, verwacht CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma.

CDA+wil+heronderhandelen+na+landbouw%2D+en+provinciale+akkoorden
© Dirk Hol

Het CDA verloor fors bij de Provinciale Statenverkiezingen en ziet in die uitslag 'weerstand tegen het stikstofbeleid'. Daarom wil de partij heronderhandelen met de andere coalitiepartijen over de stikstofdoelen in het regeerakkoord.

'De winst van BBB is een draai om de oren van de gevestigde politiek. Deze nieuwe bestuurlijke realiteit is de reden dat wij opnieuw willen onderhandelen over de stikstofdoelen in het regeerakkoord', zegt Heerma.


De christendemocraat vindt overigens wel dat de inzet op stikstofreductie gewoon kan doorgaan. Hij vindt starten met de stikstofaanpak belangrijker dan spreken over een deadline die alleen maar weerstand oproept. 'Wij geloven niet dat 2030 bijdraagt aan een oplossing.'


Onrealistische wens

Vanuit de linkse oppositie stuit de wens van het CDA op felle kritiek. Jesse Klaver (GroenLinks) vindt het 'onrealistisch' dat het CDA een paar maanden wil wachten terwijl de stikstofaanpak al zo is vertraagd. 'De onzekerheid bij boeren en bouwers is immens, er is duidelijkheid nodig.'

Fractievoorzitter Jan Paternotte van D66 wil vasthouden aan herstel van de natuur en het van slot halen van de woningbouw. Daarvoor is volgens hem een stikstofwet met de deadline van 2030 nodig. Hij ziet geen wetenschappelijk onderbouwd alternatief dat een andere stikstofaanpak rechtvaardigt. Aan Caroline van der Plas (BBB) liet hij weten ook geen heil te zien in een alternatief voorstel voor een drempelwaarde van 1 mol van haar partij en JA21.

Klaver ziet het CDA steeds meer geïsoleerd staan, omdat naast D66 ook VVD vasthoudt aan 2030. 'Het kabinet is al gevallen maar de hoofdrolspelers weten het nog niet.' Gezien de houding van de coalitiegenoten worden de heronderhandelingen niet makkelijk, erkent Heerma.


CDA vervelt tot BBB

Steun is er ook voor het CDA. JA21-voorman Joost Eerdmans vindt het een 'dappere poging' om uit de stikstofimpasse te komen. Woorden van gelijke strekking uit Kees van der Staaij (SGP). Kamerlid Wybren van Haga ziet het CDA 'vervellen tot een soort BBB'.

Geert Wilders (PVV) windt zich op over het feit dat er woensdag al zes uur wordt gesproken over stikstof. 'Stikstof komt mijn neus uit, er spelen andere grote onderwerpen.' De PVV-fractievoorzitter vindt dat het na de verkiezingsuitslag moet gaan over de terugkeer van de 'menselijke maat' in de politiek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer