Minister Adema: 'Tuinder heeft zeker toekomst in Nederland'

Het belang van de Nederlandse tuinbouwsector voor de voedselproductie, -zekerheid en -kwaliteit moet een van de uitgangspunten zijn in het Landbouwakkoord. Dit zei landbouwminister Piet Adema woensdag tijdens de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs in het Zuid-Hollandse Monster. 'Deze sector heeft de wereld veel te bieden.'

Minister+Adema%3A+%27Tuinder+heeft+zeker+toekomst+in+Nederland%27
© Fotostudio Gerard-Jan Vlekke

Adema geeft in zijn speech aan steeds vaker te horen dat tuinders zich afvragen of zij hun bedrijf wel in Nederland willen en kunnen voortzetten. 'Dat is van de zotte. Waarom zouden we zo'n belangrijke sector niet meer willen in Nederland? De tuinbouw is een sector van wereldklasse en buitengewoon innovatief. De sector maakt duurzame voedselproductie niet alleen in Nederland mogelijk, maar ook daarbuiten.'

Dat er veel onzekerheden zijn begrijpt Adema wel. 'Iedereen zoekt naar manieren waarop de grote opgaven op gebied van bijvoorbeeld milieu, klimaat en gewasbescherming kunnen worden behaald. Daarvoor is de sector afhankelijk van de overheid. Als overheid opereren we niet altijd even handig. Dat realiseer ik me.' De minister wil daarom graag in gesprek met de sector, zodat de knelpunten duidelijk worden en kan worden onderzocht hoe de overheid een bijdrage kan leveren in het vinden van oplossingen.


Een van de onzekerheden die Adema alvast wil wegnemen, is de zorg dat straks alleen nog voor de binnenlandse of Europese markt mag worden geproduceerd. 'Dat is niet het doel. Daarmee zouden we geen recht doen aan de sector. Zoals ik al zei is deze sector van groot belang voor de wereldvoedselproductie. En dan heb ik het niet alleen over het belang van de eindproducten, maar ook over al het uitgangsmateriaal dat de landsgrenzen overgaat. In de toekomst moeten we die stevige tuinbouwsector behouden.'

Dat moet volgens de minister van LNV ook terugkomen in het Landbouwakkoord. 'Daarin zoeken we naar het 'landbouwsysteem van de toekomst'. En als het ergens gaat lukken om dat systeem te vinden en de transitie te maken, dan is het wel in de tuinbouwsector. De innovatiekracht in deze sector is nu al enorm en er is een uitzonderlijke inzet om te verduurzamen. Dat is iets wat ik in andere sectoren nog niet zo extreem heb teruggezien.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer