FloraHolland ziet voorzichtig herstel in veilingcijfers over maart

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in maart meer snijbloemen en kamerplanten geveild dan in dezelfde maand één jaar eerder. Dat blijkt uit de meest recente veilingcijfers. Daarentegen bleef het aantal geveilde tuinplanten fors achter.

FloraHolland+ziet+voorzichtig+herstel+in+veilingcijfers+over+maart
© RoyalFloraHolland

Het aantal geveilde snijbloemen is in maart 12,5 procent hoger uitgekomen dan in dezelfde maand één jaar eerder. Vooral chrysanthemum (+51,5 procent), gypsophila (+43,9 procent) en hyacinthus (+43,5 procent) waren de afgelopen maand in trek. De gemiddelde prijs kwam 16,3 procent hoger uit, op 0,27 euro. Dat de productomzet toch 3,2 procent lager uitkomt, heeft vooral te maken met het feit dat maart 2023 één veildag minder telde dan maart 2022.

Ook het aantal geveilde kamerplanten ligt hoger dan één jaar eerder. Het verschil met dezelfde maand vorig jaar bedraagt 5 procent. Kalanchoë (+32,1 procent), zamioculcas (+16,6 procent) en zantedeschia (+15,4 procent) zijn de productgroepen die in de afgelopen maand de grootste groei hebben laten zien. Behalve een stijging in het aantal geveilde stuks is ook een plus zichtbaar in de veilingomzet. Die steeg met 2,7 procent. De gemiddelde prijs voor kamerplanten lag dit jaar in maart 2,3 procent hoger, op 1,97 euro.


Er is wel een mogelijke verklaring voor de hogere veilingcijfers. 'De oorlog tussen Rusland en Oekraïne was een jaar geleden net uitgebroken', laat woordvoerder Michel van Schie van Royal FloraHolland weten. De onzekerheden die hierdoor ontstonden, zowel bij kwekers, exporteurs als handelaren, uitten zich ook op de verschillende marktplaatsen van de bloemenveiling.


Tuinplanten

De categorie tuinplanten laat een ander beeld zien. Daar liggen de resultaten juist lager dan één jaar eerder. Het aantal geveilde stuk daalde met 11,3 procent en de veilingomzet lag 13,3 procent lager. Camellia (-38,4 procent), lavandula (-38,2 procent) en osteospermum (-35,1 procent) waren de productgroepen met het grootste verlies in omzet. De gemiddelde prijs lag wel iets hoger dan één jaar eerder (+2,4 procent).

Dat het aantal geveilde tuinplanten in maart 2023 lager lag dan in dezelfde maand één jaar eerder heeft volgens Van Schie vooral te maken met de weersomstandigheden. 'Vorig jaar was het in maart aanmerkelijk warmer en waren er veel meer zonuren.' Bij betere weersomstandigheden zijn consumenten eerder geneigd een start te maken met de aankleding of het onderhoud van de tuin.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer