Sterke kostenstijgingen zorgen voor omzetdaling bij FloraHolland

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft vorig jaar een omzet behaald van 5,2 miljard euro. Dat is 8 procent lager dan in 2021. De winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen daalde naar 72 miljoen euro. De voornaamste reden voor de lagere bedrijfsresultaten zijn gestegen kosten, zo blijkt uit het jaarverslag dat vrijdag is gepresenteerd.

Sterke+kostenstijgingen+zorgen+voor+omzetdaling+bij+FloraHolland
© Johan Wissink

Uit het jaarverslag blijkt dat de energiekosten bij Royal FloraHolland van 8,1 miljoen euro in 2021 naar maar liefst 19,5 miljoen euro in 2022 zijn gegaan. Daarnaast liepen de loonkosten op naar 221 miljoen euro (+23 procent), al geeft CEO Steven van Schilfgaarde wel aan dat het merendeel van die kostenstijging verklaard wordt door de loonkosten van Floriway. Het afgelopen jaar is namelijk het eerste jaar waarin de resultaten van dit onderdeel van Royal FloraHolland volledig meetellen. De totale bedrijfslasten waren 20 procent hoger en kwamen uit op 456 miljoen euro.

Door de stijgende kosten lag ook het aantal verhandelde producten lager, zowel via de klok als via directe verkoop. Dat werd in de loop van het jaar ook al duidelijk uit de maandelijkse veilingcijfers. Over heel het jaar is het aantal verhandelde producten met 7 procent gedaald. 'Ook stond het aanvoervolume onder druk en daalde de gemiddelde prijs per stuk met 2 procent', staat in het jaarverslag.


Het resultaat na aftrek van belastingen komt 18 miljoen euro lager uit dan één jaar eerder, waarmee een negatief resultaat uit de bus rolt: -7 miljoen euro. Het management van Royal FloraHolland verklaart een groot deel van dit resultaat door het faillissement van FloriWorld (-5,7 miljoen euro). De bloemenveiling was voor 33 procent aandeelhouder in deze organisatie. Het resultaat na aftrek van belastingen daalt van 7 miljoen euro in 2021 naar -4 miljoen euro in 2022. Een afname van maar liefst 168 procent.


Ondanks de veelal rode cijfers is Van Schilfgaarde niet ontevreden met de behaalde resultaten. 'Hoewel we zowel wat betreft prijsvorming als volume hebben moeten inleveren, is dit pas de tweede keer in onze historie dat we een omzet boven de 5 miljard euro hebben behaald. Daar mogen we best tevreden mee zijn.'

Voor het huidige jaar verwacht het bedrijf opnieuw moeilijke economische en marktomstandigheden. 'Door de hoge energieprijzen zal de productie in de keten ook dit jaar onder druk staan. Ook bij FloraHolland zal de energierekening verder stijgen, omdat een deel van de energie in 2022 al in 2019 en 2020 was ingekocht', staat in het jaarverslag. Daarnaast voorziet Royal FloraHolland forse uitdagingen op het gebied van arbeid als gevolg van schaarste op de arbeidsmarkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer