Oorlog in Oekraïne drukt stempel op veilingomzet FloraHolland

Een moeilijk en onvoorspelbaar jaar. Zo beschreef CEO Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland het afgelopen jaar onlangs in een column. Een analyse van de maandelijkse veilingcijfers onderschrijft dat. Vrijwel elke maand in 2022 zet een lager resultaat neer dan één jaar eerder.

Oorlog+in+Oekra%C3%AFne+drukt+stempel+op+veilingomzet+FloraHolland
© RoyalFloraHolland

Royal FloraHolland zag de omzet in 2021 stijgen naar een recordniveau van 5,6 miljard euro. Dit had de bloemenveiling te danken aan de goede prijsvorming die ontstond doordat consumenten in de coronaperiode meer uitgaven aan sierteeltproducten.

In de eerste twee maanden van 2022 hield dat sentiment aan, gedreven door Valentijnsdag. Royal FloraHolland trapte dat jaar in de divisie snijbloemen af met een 18 procent hogere veilingomzet dan in januari 2021. De veilingomzet in de divisies kamerplanten en tuinplanten lag respectievelijk zelfs 29,9 procent en 58,3 procent hoger.


Sentiment draait

De Russische invasie in Oekraïne eind februari deed het sentiment 180 graden draaien. De veilingomzet bleef sindsdien steevast achter op recordjaar 2021.Zelfs in mei, toen er twee extra veildagen waren, wist de omzet niet te stijgen. De omzet in de divisie snijbloemen lag in mei 12,7 procent lager dan in dezelfde maand één jaar eerder. Voor de hoofdgroepen kamerplanten en tuinplanten ging het om een min van respectievelijk 14,4 procent en 5,2 procent.


Lagere aanvoer

Een dalende aanvoer als gevolg van stijgende energieprijzen is de voornaamste reden voor de lagere veilingomzet. De hoge kosten waren voor telers reden zuiniger om te gaan met energie of hun kassen (deels) leeg te laten staan.

Dat is onder meer terug te zien in de cijfers van rozen en gerbera's. Het aantal geveilde rozen kwam van maart tot en met december gemiddeld 9 procent lager uit dan één jaar eerder. Voor gerbera's ligt dat percentage zelfs op 13 procent.


Consumenten kritischer

De hoge kosten zijn niet alleen een doorn in het oog voor telers. Het dwingt consumenten kritischer naar hun uitgaven te kijken. Omdat bloemen niet in de eerste levensbehoefte voorzien, bleven ze gedurende het jaar vaker links liggen.

Die afname in de vraag is terug te zien in de gemiddelde prijs. In de hoofdgroep snijbloemen lag de prijs tussen maart en december 3,2 procent lager dan één jaar eerder. Bij kamerplanten is een negatief prijsverschil zichtbaar van 4,8 procent en voor tuinplanten werd 3,1 procent minder betaald.


Prijzen minder hard gedaald

Dat de gemiddelde prijzen minder hard zijn gedaald dan de veilingomzet komt grotendeels door de lagere aanvoer. Zo bleven vraag en aanbod enigszins in balans. Wel zegt woordvoerder Michel van Schie van Royal FloraHolland dat de prijzen duidelijk zijn achtergebleven bij de inflatie in Nederland.Van Schilfgaarde liet begin dit jaar al doorschemeren dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor een omzetverlies van circa 600 miljoen euro zorgen. Daarmee komt de bedrijfsomzet voor 2022 waarschijnlijk net iets boven de 5 miljard euro uit. De volledige jaarcijfers worden op vrijdag 31 maart bekendgemaakt.


Weinig verandering voorzien

De eerste veilingcijfers voor 2023 zijn al bekend. De divisies snijbloemen en tuinplanten noteren een 2,2 procent hogere veilingomzet dan in januari 2022. Dat heeft volgens Van Schie niet te maken met een verbetering in het sentiment, maar vooral met het feit dat januari dit jaar een extra veildag telt. De veilingomzet in de hoofdgroep kamerplanten ligt 3,3 procent lager.

Volgens de woordvoerder is al bijna zeker dat de aanvoer in het eerste kwartaal van 2023 lager uitkomt dan één jaar eerder. Dat baseert 's werelds grootste bloemenveiling onder meer op de vraag in aanloop naar Valentijnsdag. Dit zal effect hebben op de bedrijfsomzet. Van Schilfgaarde gaf eerder al aan voor 2023 te rekenen op een omzet van om en nabij 4,8 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer