Record in exportwaarde uien zit eraan te komen

Het zou goed kunnen dat de Nederlandse uienhandel voor het eerst in de geschiedenis meer dan een half miljard euro omzet in de boeken kan schrijven. Dat voorziet Holland Onion Association (HOA).

Record+in+exportwaarde+uien+zit+eraan+te+komen
© Twan Wiermans

Volgens HOA ging de uienprijs niet eerder in korte tijd zo vaak over de kop. Wat betreft het exportvolume zal het seizoen 2022-2023 geen record bereiken. De brutogewasopbrengst ligt 300.000 ton lager dan vorig exportseizoen. Er is 1 miljoen ton minder uien in Europa en ook elders op de wereld waren beduidend lagere opbrengsten door extreem weer en minder gebruik van dure meststoffen.

De uienopbrengsten stagneren wereldwijd vanwege klimaatverandering en een afname van het beschikbare landbouwareaal. Hierdoor verwacht HOA dat er vaker incidenteel lokale tekorten kunnen ontstaan. Terwijl de consumptie per hoofd van de bevolking exponentieel is gegroeid.


92 procent voor lokale markt

HOA-voorzitter Gijsbrecht Gunter meldt dat twintig jaar geleden de gemiddelde uienconsumptie op 8 kilo per persoon per jaar stond. 'Dat is anno 2023 13 kilo en kan doorstijgen tot 20 kilo in 2050.' Verder benadrukt de uienvoorman dat van de wereldwijde productie, 106 miljoen ton, 92 procent is bestemd voor de eigen lokale markt.


Volgens Gunter betreft de totale exportmarkt nu slechts 8 procent van de wereldwijde productie, oftewel 8,5 tot 9 miljoen ton. Nederland neemt 20 procent van die internationale uienhandel voor zijn rekening. 'Door de toenemende consumptie en dalende opbrengsten liggen er kansen voor Nederland.'

De HOA-voorzitter verwacht een steeds grotere vraag vanuit Azië en Afrika in de eerste maanden van het afzetseizoen. 'De volumeverhouding in de eerste en tweede helft van het seizoen was tien jaar geleden nog 40-60. Dat is omgekeerd naar 60-40 en gaat mogelijk verder naar 70-30.'


Totale export blijft achter

De totale export blijft op twee derde van het lopende exportseizoen met 7 procent achter tegenover vorig seizoen. De export bedraagt nu ruim 935.000 ton. HOA vindt het opvallend dat de groei in export naar Senegal en Ivoorkust achterblijft bij vorig seizoen, terwijl de export naar Groot-Brittannië op een hoog niveau blijft en met bijna 12.000 ton is doorgegroeid tot 100.000 ton.


HOA constateert dat door het uientekort in Europa vooral in de tweede helft van het exportseizoen hard aan de Nederlandse ui wordt getrokken. De organisatie ziet vooral in de top 15 een verschuiving. België is wat betreft import geklommen van plek 8 naar 5. De zuiderburen importeerden nu al 17.000 ton meer dit seizoen.

Overigens geldt hetzelfde voor andere omringende landen. Polen, Duitsland, Spanje en Portugal zitten ook riant in de plus. Portugal boekte verhoudingsgewijs de grootste groei van een kleine 440 ton naar ruim 3.600 ton.


Verder meldt HOA dat Duitsland klimt van 11.500 ton naar bijna 21.000 ton. Spanje verdubbelt zelfs de import ten opzichte van vorig seizoen en komt binnen in de top 15. Verder is de hernieuwde binnenkomst van Israël op plek 16 met ruim 13.000 ton opmerkelijk. Brazilië valt met 8.500 ton net buiten de top 20.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer