Kleine Europese uienoogst biedt marktkansen

De verwachte Europese uienoogst is met 6,3 miljoen ton ruim 13 procent kleiner dan vorig jaar. Een beperkt aanbod zorgt al vroeg in het seizoen voor een vaste uienmarkt met noteringen die voor gele uien deze week oplopen tot 30 euro per 100 kilo.

Kleine+Europese+uienoogst+biedt+marktkansen
© Koos v.d. Spek

Handelskoepelorganisatie Holland Onion Association (HOA) wijst in een analyse op de kleinere uienoogst in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De organisatie baseert zich op prognosecijfers van het Duitse marktbureau AMI. De kleinere oogst is deels een gevolg van de daling van het Europese uienareaal met 9 procent tot zo'n 104.600 hectare.

Naast Nederland zijn Spanje, Duitsland en Polen in Europa de grootste uienproducenten. Van deze vier landen produceert alleen Polen iets meer uien dan in 2021. Vrijwel voor alle Europese teeltregio's geldt dat de productie per hectare vanwege de matige groeiomstandigheden lager is dan het meerjarig gemiddelde.


Ook minder uien uit Nieuw-Zeeland

Buiten Europa valt op dat AMI ook voor Nieuw-Zeeland verwacht dat er minder uien beschikbaar zijn voor met name de export naar Europa. Het teeltareaal voor uien is daar dit seizoen het laagste van de afgelopen acht jaar. Daarentegen lijkt voor India het exportvolume groter dan vorig jaar. Verder is er vanuit Zuid-Amerika vooralsnog ook minder behoefte aan Europese uien. Brazilië koopt momenteel vooral uien uit Argentinië en Chili.

Voor Nederland berekende HOA dat er voor de export dit jaar ongeveer 1,05 miljoen ton uien beschikbaar is. Dit terwijl in seizoen 2021-2022 nog een recordhoeveelheid van ruim 1,3 miljoen ton naar het buitenland is verkocht. Van het voor dit seizoen beschikbare volume is volgens HOA tot en met week 45 al ongeveer de helft afgeleverd. Voor de resterende exportweken dit seizoen blijft nog gemiddeld zo'n 14.000 ton per week over.


Meer vraag dan aanbod

De uienmarkt met in elk geval voor Europa meer vraag dan aanbod vertaalt zich bij Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) tot dusver in gemiddelde noteringen voor middelgrove uien van 26,8 euro per 100 kilo. Dit is de indicatieprijs voor uien droog uit de schuur geleverd. Het gemiddelde van deze notering kwam vorig jaar tot en met week 45 nog uit op 11,3 euro per 100 kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer