Uienexport maakt een vliegende start

Het exportseizoen voor Nederlandse uien is voortvarend van start gegaan. Tot en met week 30 is al meer dan 69.000 ton uien naar het buitenland verkocht. Dat is nu al 34 procent meer dan het exportvolume van vorig jaar in dezelfde periode.

Uienexport+maakt+een+vliegende+start
© Studio Kastermans

Uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis blijkt dat in de eerste vier weken van exportseizoen 2022-2023 al weekvolumes zijn gerealiseerd van 13.000 ton tot ruim 22.000 ton in week 30. De grootste afnemers tot dusver zijn Ivoorkust, Groot-Brittannië en Guinee met respectievelijk 12.600 ton, 10.000 ton en 7.300 ton.

De verkoop van uien naar Senegal, traditioneel de belangrijkste exportbestemming voor Nederlandse uien, komt in week 30 pas mondjesmaat op gang. Wat opvalt is dat met name naar landen als Nicaragua, België, Zweden, Haïti, Honduras, Maleisië en Polen vroeg in het seizoen al veel uien zijn verkocht. Jamaica daarentegen laat het iets afweten ten opzichte van de eerste exportweken in 2021.De Nederlandse uiensector realiseerde afgelopen jaar nog een exportrecord van 1,3 miljoen ton. Op de valreep van het exportseizoen werd Senegal op de ranglijst van exportlanden gepasseerd door Ivoorkust. Naar dit West-Afrikaanse land werd uiteindelijk 180.000 ton Nederlandse uien verscheept.

De mooie exportcijfers vertalen zich in uienprijzen die in de aflandperiode al variëren van 25 tot 30 euro per 100 kilo voor gele uien. Voor rode uien zijn de prijzen nog een fractie hoger. Vorig jaar waren de prijzen van de pasgeoogste gele uien een stuk bescheidener met maximaal 10 tot 11 euro per 100 kilo.


Vast en prijshoudend

De regionale landbouwbeurzen omschrijven de uienmarkt op dit moment als vast en prijshoudend. Het is een aanwijzing dat er meer vraag is dan aanbod.

De eerste berichten over de uienproductie in Nederland dit jaar zijn sterk wisselend. Met name in het zuidwesten klagen uientelers over tegenvallende opbrengsten door de gevolgen van de droogte. In het midden en noorden van het land lijkt de situatie een stuk beter en worden redelijke tot goede opbrengsten gemeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer