Meer Europese interesse voor Nederlandse uien

Ondanks de beperkte beschikbaarheid en de huidige hoge marktprijzen blijft vooral ook in Europa de export van Nederlandse uien goed doorlopen.

Meer+Europese+interesse+voor+Nederlandse+uien
© Marcel Berendsen

Landen als Groot-Brittannië, België en Duitsland hebben tot dusver duidelijk meer uien uit Nederland aangekocht dan voorgaande jaren. Groot-Brittannië is traditioneel een belangrijke afnemer. De exportteller staat tot en met week 3 op 86.600 ton, dat is 6.000 ton meer dan vorig jaar.

De toename van de uienexport naar België is opvallend. De Belgen kochten tot dusver ruim 40.000 ton uien vanuit Nederland. Dat is bijna het dubbele van vorig jaar. Ook vanuit Duitsland en iets mindere mate Portugal en Spanje is er beduidend meer vraag naar uien van oogst 2022.

Naast Europa blijft ook West-Afrika in de markt voor Nederlandse uien. De focus van deze overzeese export komt nu meer te liggen op landen als Guinee, Mauritanië en Ivoorkust. Senegal kocht in week 3 nog 400 ton uien. Daarmee komt het totale exportvolume naar dit land op bijna 160.000 ton en dat lijkt ongeveer het quotum voor dit exportseizoen.


Prijs stijgt naar gemiddeld 60 euro

De kleinere uienoogst in Nederland en ook in omliggende landen zorgen het hele seizoen al voor een beperkt aanbod op de uienmarkt. Door de aanhoudende vraag zijn de uienprijzen het hele seizoen al prijshoudend tot vast. Deze week verhoogde Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland de uiennoteringen met 6,50 euro naar een niveau van gemiddeld van 60 euro per 100 kilo voor gele zaaiuien.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer