Dure uien blijven meer in Europa

De export van Nederlandse uien concentreert zich de laatste weken meer op de Europese afnemers. Met name West-Afrikaanse bestemmingen lijken minder actief op de markt dan voorgaande jaren.

Dure+uien+blijven+meer+in+Europa
© Nieuwe Oogst

Uit de cijfers van GroentenFruit Huis blijkt dat de export van Nederlandse uien achterblijft ten opzichte van vorig jaar. Tot en met week 8 is in het lopende exportseizoen ongeveer 921.000 ton uien naar het buitenland verkocht. Dat is 64.000 ton minder dan in het seizoen 2021-2022 na evenveel exportweken.

Grote afnemers van de Nederlandse uien blijven nog steeds West-Afrikaanse landen als Senegal, Ivoorkust, Guinee, Mauritanië en Mali. Maar deze landen kopen zeker de laatste periode wel substantieel minder uien dan voorgaande jaren. Ten opzichte van de export van uien van oogst 2021 is het verscheepte volume naar bijvoorbeeld Senegal dit jaar 13.000 ton lager. Ivoorkust kocht tot dusver zelfs ruim 30.000 ton minder uien vanuit Nederland.

Voor een deel worden deze lagere verkoopvolumes gecompenseerd door grotere afnames in Europa. Onder meer Groot-Brittannië, België, Duitsland, Spanje en Polen liggen in hun aankoop van uien behoorlijk voor op vorig jaar tot en met week 8. In week 8 kochten de Britten op een totaal van 15.200 ton de meeste Nederlandse uien met 3.500 ton. Spanje en Duitsland volgen met afgerond respectievelijk 1.400 ton en 1.200 ton.

De verschuivingen op de ranglijst voor exportbestemmingen is een gevolg van het beperkte aanbod van Nederlandse uien en de hoge productprijzen van dit jaar. Het lijkt erop dat Europese handelaren de hogere inkoopprijs gemakkelijker kunnen doorberekenen bij hun afnemers. Eerder vandaag presenteerde Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland na vier weken toch weer een notering voor gele uien van 70 tot 80 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer