Duurste uien gaan weg voor 77 euro per 100 kilo

Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) heeft donderdag de noteringen voor gele zaaiuien verhoogd met 11 tot 12,50 euro per 100 kilo. Voor de duurste uien wordt nu 77 euro per 100 kilo betaald.

Duurste+uien+gaan+weg+voor+77+euro+per+100+kilo
© Marcel Berendsen

De notering voor 30 tot 60 procent grove uien komt nu uit op 65 tot 75 euro per 100 kilo en voor de grovere gele uien wordt een indicatieprijs afgegeven van 70 tot 77 euro per 100 kilo. De noteringscommissie omschrijft de uienmarkt al weken als vast. Dat houdt in dat er meer vraag is dan aanbod.Het beperkte aanbod voor de uien is een gevolg van het kleinere teeltareaal in Nederland en de tegenvallende opbrengsten vanwege de droogte. Ook in de meeste andere Europese landen was de uienoogst naar verhouding laag in 2022. De huidige marktsituatie zorgt ervoor dat voor oogst 2023 nu al contractprijzen voor aflandlevering worden geboden van 15 euro per 100 kilo en hoger.


Geen grote uitbreiding van areaal

Overigens verwachten de zaadfirma's, ondanks het perspectief op de markt voor komend teeltseizoen, vooralsnog geen grote uitbreiding van het uienareaal. Dat heeft te maken met de fytosanitaire problemen in onder meer Flevoland vanwege fusarium en de toenemende beperkingen van teelt op droogtegevoelige gronden in het zuidwesten.


• Bekijk de marktprijzen van uien

De hoge prijzen hebben dit seizoen nog geen grote gevolgen voor de exportvolumes. Tot en met week 4 is 853.000 ton uien naar het buitenland verkocht. Dat is 55.000 ton minder dan in het seizoen 2021-2022. De West-Afrikaanse landen nemen iets minder uien af dan vorig jaar. Maar met name in Europa blijft de vraag naar Nederlandse uien voorlopig gehandhaafd.

In de schaduw van de gele uien speelt de afzet van rode uien slechts een bescheiden rol dit jaar. De vraag naar specifiek rode uien blijft bescheiden en voor een deel profiteert dit segment van de grote vraag naar gele uien. LNCN noteerde vandaag voor grove rode uien 33 tot 40 euro per 100 kilo en dat is 1,50 euro meer dan vorige week.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer