Sterke exportvraag stimuleert uienmarkt

De export van Nederlandse uien stoomt goed door dit seizoen. Door de aanhoudende vraag stijgen de prijzen voor gele uien tot 30 euro per 100 kilo.

Sterke+exportvraag+stimuleert+uienmarkt
© Haijo Dodde

Landbouwbeurs Goes noteert deze week de eerste gele uien die droog uit de schuur zijn geleverd voor 30 tot 31 euro per 100 kilo. Voor uien die afland zijn verkocht, geeft Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland in Emmeloord al een aantal weken een indicatieprijs af tot maximaal 30 euro per 100 kilo. Voor rode uien is de prijsvorming tot dusver vergelijkbaar met de gele uien.

De regionale landbouwbeurzen omschrijven de markt voor gele uien als prijshoudend. Het is een aanwijzing dat er waarschijnlijk iets meer vraag is dan aanbod van de uien op dit moment. De eerste berichten over de opbrengsten van oogst 2022 wijzen op een totale uienproductie in Nederland die 20 tot 25 procent lager is dan vorig jaar. De kwaliteit van de uien lijkt over het algemeen wel goed dit jaar.Het nieuwe exportseizoen is voortvarend van start gegaan. Tot en met week 34 staat de exportteller op ruim 173.000 ton en dat is zo’n 13.000 ton meer dan vorig jaar na acht weken export. Grootste afnemer is Ivoorkust met bijna 31.000 ton. Maar vanaf begin augustus is Senegal ook alweer volop aan de markt voor Nederlandse uien. Tot en met week 34 is 23.000 ton verscheept naar het West-Afrikaanse land.


• Bekijk de marktprijzen van uien

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer