CowToilet vangt bij bijna 60 procent van de bezoeken urine op

Bij bijna 60 procent van de bezoeken aan het CowToilet van Hanskamp wordt ook daadwerkelijk urine opgevangen. Opvallend is dat de omgevingstemperatuur mede bepalend is of een koe al dan niet plast, terwijl vaarzen hier eerder hun urine lozen dan oudere koeien.

CowToilet+vangt+bij+bijna+60+procent+van+de+bezoeken+urine+op
© RMV Beurs Hardenberg

Dat blijkt uit onderzoek op de Dairy Campus in een stal met zestien koeien. Het viel de onderzoekers op dat er aanzienlijke verschillen zijn in het gemiddeld aantal dagelijkse urinelozingen tussen individuele koeien. Zo bezoeken vaarzen het toilet iets vaker dan oudere koeien. Hierdoor worden bij vaarzen ook iets meer urinelozingen opgevangen. Gemiddeld worden 5,7 urinelozingen per dag opgevangen.

Die dieren krijgen tijdens een bezoek krachtvoer op basis van een tegoed dat losstaat van het al dan niet lozen van urine. Urinelozingen worden door het koetoilet gestimuleerd door massage van de huid tussen het uier en de vulva. De dieren bezoeken het toilet vrijwillig.

Gezien de intervallen tussen bezoeken kan het toilet waarschijnlijk voor een groter aantal koeien worden gebruikt dan de zestien die er op Dairy Campus tegelijkertijd bij werden gehouden.


Uit het feit dat bij bijna 60 procent van de toiletbezoeken urine wordt opgevangen blijkt dat het stimuleren van urinelozingen door massage in de praktijk werkt. Waarschijnlijk is het aantal lozingen per koe per dag hierdoor toegenomen en zijn de hoeveelheden urine gemiddeld kleiner dan die bij spontane lozingen, concluderen de onderzoekers.


Omgevingstemperatuur

Het aantal toiletbezoeken en urinelozingen was het hoogst bij een omgevingstemperatuur van circa 5 tot 10 graden. Dit aantal daalde geleidelijk naarmate de temperatuur lager of hoger werd. Verder bleek het aantal stimulaties geleidelijk toe te nemen van 42 bij -5 graden tot 52 bij 20 graden.

Er is volgens de onderzoekers geen enkele aanwijzing dat het welzijn van de koeien erdoor in het gedrang komt. Maar de impact op welzijn is in dit onderzoek niet gericht onderzocht. Naast het koetoilet werden nog twee innovaties getest: een rubberen vloer met mestscheiding en een doorlaatbare tegelvloer.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer