Belangstelling voor ingedikte melk groeit

Het onderzoek naar het indikken van melk begon jaren geleden op de Dairy Campus in Leeuwarden. Nu het technische gedeelte is afgerond, moeten onderzoekers de keten overtuigen dat ingedikte melk goed te verwerken is tot zuivelproducten.

Het indikken van melk kan interessant zijn voor de melkveehouder. Minder melk in de tank betekent minder kosten voor koeling en transport. Jos van Dalfsen is Research & Development manager bij Wafilin en verantwoordelijk voor de installatie in Leeuwarden.

'Op dit moment gebruiken we een deel van de rauwe melk voor demonstratiedoeleinden, analyses en de verwerking tot zuivelproducten. Dit indikproces is goed toe te passen bij boeren die zelf hun melk verwerken tot bijvoorbeeld yoghurt of bepaalde soorten kaas. En de belangstelling hiervoor groeit. Vandaag komen er bijvoorbeeld dames uit België die melk ophalen om er ijs van te maken.'


Grote uitdaging

De technologie van het indikken van melk heeft Wafilin al vier jaar geleden op de Friese Dairy Campus getest en gepatenteerd. De installatie die nu naast de melkcarrousel staat, moet volgens Van Dalfsen aantonen dat dit proces toekomst heeft. 'De analyses die we hebben laten uitvoeren door zuivellaboratoria laten zien dat de kwaliteit van de melk behouden blijft. De belangrijke volgende stap is dat we de keten ervan kunnen overtuigen dat je met ingedikte melk zuivelproducten kunt maken. Dat is voor ons de grootste uitdaging.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer