Dairy Campus doet voerproef met sorghum

Op Dairy Campus loopt een onderzoek naar het voeren van sorghum naast gras en mais. Gedurende twaalf weken worden in drie periodes evenzoveel verschillende rantsoenen verstrekt, met 16,7 procent, 33,3 procent en 50 procent droge stof aan sorghum.

Dairy+Campus+doet+voerproef+met+sorghum
© René Eijsink

Bij de proef worden drie groepen van vier dieren gemaakt. Iedere groep krijgt in deze proef alle drie de rantsoenen. Daarnaast is er een controlegroep die het zonder sorghum moet stellen. Van iedere koe worden de voeropname, de melkgift, de melksamenstelling en het lichaamsgewicht gemeten. Ook wordt gekeken naar de methaanemissie. Het gaat hierbij om koeien die bij de start van de proef tussen de 60 en 120 dagen in lactatie zijn.

Sorghum als voergewas is in Nederland een relatief nieuwe teelt dat kan worden ingezet naast gras en mais. Bij de teelt kan de rotatie met mais worden verruimd en de nadelen van continu maisteelt worden voorkomen. Maar er is nog weinig bekend van wat dit gewas doet als ruwvoer, vandaar deze proef. In het najaar van 2021 worden de eerste resultaten verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer