Membranen+halveren+melkvolume+bij+boer
Nieuws
© Jaap Schaaf

Membranen halveren melkvolume bij boer

Minder melk in de tank betekent minder koelkosten en minder transport, dus voordelen op boerderijniveau. Op de Dairy Campus in Leeuwarden staat sinds woensdag een demonstratieopstelling waarbij membranen het melkvolume tot de helft indikken.

Bij dit systeem van Wafilin Systems scheiden membranen zuiver water van de melk, zodat het volume tot 50 procent wordt gereduceerd. In Leeuwarden staat een container waarin ruim 3.000 liter aan rauwe melk per uur kan worden geconcentreerd.

Dat is voldoende voor de Dairy Campus, waar de melk van de ruim 450 koeien direct vanuit de draaimelkstal wordt verwerkt. De ingedikte melk wordt daar als vloeistof opgeslagen in de koeltank.
In tegenstelling tot sommige andere indikkingsmethoden is bij dit systeem een voorbehandeling van de melk, zoals pasteurisatie of afroming, niet nodig.


Herbruikbaar water

Het indikken van melk kan interessant zijn voor de veehouder. Hierdoor is minder opslag nodig en hoeft een kleinere, dikkere melkplas te worden gekoeld. Dit scheelt in de kosten. Daarbovenop is het water dat uit de melk wordt gefilterd herbruikbaar voor het reinigen van bijvoorbeeld de melkstal.

De voordelen voor de zuivelverwerker zitten onder meer in de transportkosten. Ook kost het indikken voor bijvoorbeeld de productie van kaas minder energie, omdat de melk al deels is ingedikt. Vanwege deze voordelen wordt deze methode als belangrijk gezien voor een duurzame sector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer