Koetoilet meest succesvol bij scheiden van mest en urine

Het koetoilet is het meest succesvol als het gaat om het scheiden van mest en urine om zo de emissies van ammoniak en methaan te verminderen. Dat blijkt uit project 'Mestscheiden in bestaande melkveestallen' op de Dairy Campus in het Friese Leeuwarden.

Koetoilet+meest+succesvol+bij+scheiden+van+mest+en+urine
© Cow Toilet

In de zoektocht naar oplossingen om in bestaande melkveestallen de emissies van ammoniak en broeikasgassen te verminderen, worden momenteel op de Dairy Campus drie bronscheidingstechnieken getest. Het gaat om het koetoilet, waarbij de opgevangen urine buiten de stal wordt opgeslagen, een vloer met doorlatende rubberen tegels op de roostervloer en een rubberen vloer met gootjes, ook gelegd op de roostervloer.

Het toilet geeft de zuiverste urinefractie in vergelijking met de overige twee technieken, omdat deze direct onder de staart van de koe urine opvangt. Op de Dairy Campus wordt globaal een derde van de circa 33 liter urine per koe per dag opgevangen. Daarmee is sprake van een vermindering van de ammoniakemissie met 30 tot 40 procent.


Tegelvloer viel tegen

Bij de doorlaatbare tegelvloer viel de ammoniakemissie in de eerste maanden tegen. Om dit probleem te tackelen, zijn drie stappen ondernomen. Ten eerste is de dunne fractie aangezuurd tot een zuurgraad (pH) van 4 tot 5. Voor de tweede verbeterslag werd de tegel zelf aangepast. Tot slot werden de vloer een week lang gespoeld met de aangezuurde dunne fractie uit de kelder. Dat gebeurde om zo de aanwezige urine in de tegel nog sneller door te laten lopen richting de kelder.

Het proces van het aanzuren wordt vanaf september gestopt en hiervoor in de plaats worden andere afzonderlijke methodes onderzocht om de tegelvloer op een lager emissieniveau te krijgen. Dit verkennend onderzoek geeft zo inzicht in de best haalbare oplossing voor de tegelvloer.


Rubber werkt onvoldoende

Bij de rubberen vloer was sprake van zowel een hogere emissie uit de kelder als een hogere emissie vanaf de vloer. Aanpassingen liggen hier wat minder voor de hand dan bij de tegelvloer, omdat ook de scheiding van urine en feces tegenvalt.

Toch denken de onderzoekers dat er ook voor deze vloer wel mogelijkheden zijn om de emissies te verlagen door aanpassingen van de vloer of gebruik van water of ureaseremmers. Het project 'Mestscheiden in bestaande melkveestallen' wordt gefinancierd door het ministerie van LNV, ZuivelNL en het bedrijfsleven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer