PvdA/GroenLinks, BBB en VVD kunnen grootste worden in Senaat

De strijd om wie de grootste fractie wordt in de Eerste Kamer gaat tussen het blok PvdA/GroenLinks, BBB en de VVD. De grootste regeringspartij wordt daarmee aan zowel de linker als de rechterflank flink uitgedaagd, blijkt uit een peiling van I&O Research.

PvdA%2FGroenLinks%2C+BBB+en+VVD+kunnen+grootste+worden+in+Senaat
© dirk hol

I&O Research ziet in de peiling een divers beeld, maar BBB maakt een stormachtige opmars. De partij van Caroline van der Plas wordt mogelijk de grootste in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Groningen en Friesland. En ze doet mee om de eerste plaats in Noord-Brabant, Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg.


In de doorrekening naar Eerste Kamerzetels gaat de BBB (13 zetels) de VVD (10 zetels) voorbij en zou daarmee de grootste zelfstandige partij kunnen worden in de Senaat. De combi PvdA/GroenLinks zou echter de grootste fractie kunnen worden met 14 zetels. Rekening houdend met onzekerheidsmarges kunnen alle drie deze driestrijd nog winnen.

De VVD lijkt ten opzichte van 2019 iets in te gaan leveren (van 14 naar 11 procent, van 12 naar virtueel 10 zetels in de Eerste Kamer). Maar van de VVD-kiezers uit 2021 (Tweede Kamer) weet bijna een kwart (23 procent) nog niet wat ze gaat stemmen, als deze kiezers terugkomen op het oude nest kan het verlies meevallen. De VVD is in geen enkele provincie afgetekend de grootste, maar kan dat wel worden of blijven in Noord-Brabant, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland en Limburg.


Opgeteld de grootste

PvdA en GroenLinks gaan in de Eerste Kamer een gezamenlijke fractie vormen, in de provincies (m.u.v. Zeeland) zijn ze zelfstandig. Ten opzichte van 2019 lijken beide partijen iets in te leveren, al lijkt dat in Eerste Kamerzetels mee te vallen. Bij elkaar opgeteld zijn ze in deze peiling groter dan BBB en VVD, waardoor ze in de Eerste Kamer de grootste fractie kunnen worden.

Verder doet de PvdA mee om de eerste plaats in Noord-Holland en Zuid-Holland en GroenLinks doet dat in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Samen doen ze het goed in Zeeland. Daar maken ook SGP, VVD en BBB kans de grootste te worden.


Opnieuw groei PvdD

De PVV blijft stabiel (van 7 naar 9 procent, van 5 naar 7 EK-zetels) en doet het goed in Limburg, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Drenthe. De Partij voor de Dieren lijkt opnieuw verder te groeien. De peiling ziet een groei van 4 procent naar 6 procent, van 3 naar 5 Eerste Kamerzetels.

JA21, een mogelijke coalitiepartner van BBB in de provincies doet het goed in Utrecht (9 procent) en Noord-Holland (8 procent) en komt mogelijk op 5 Eerste Kamerzetels. Het CDA zakt in de peiling van 11 procent van de stemmen in 2019 naar 5 procent volgende week. De partij zou daarmee 3 van de 9 zetels in de Senaat overhouden.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer