Geen peil te trekken op Zeeuwse peilingen

Peilingen blijven peilingen, en schieten alle kanten op. In Zeeland wisselen CDA en BBB Zeeland stuivertje in de strijd om de stem van het platteland. VVD en PvdA/GroenLinks doen ook serieus mee om de winst op 15 maart.

Geen+peil+te+trekken+op+Zeeuwse+peilingen
© ZLTO

\Afgaand op recent onderzoek van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos strijden CDA en VVD ieder met zeven zetels om de koppositie in de Zeeuwse Staten. Maar de meest recente peiling van Maurice de Hond laat een heel ander beeld zien. Daarbij komen BBB Zeeland en PvdA/GroenLinks (allebei met 6 zetels) als hoogste uit de bus. Volgens de peilstok van De Hond, is het CDA op 15 maart de grote verliezer; de partij levert vier zetels in ten opzichte van vier jaar geleden.

We zoomen even in op het onderzoek van EenVandaag en Ipsos. Daaraan deden 259 inwoners van de provincie Zeeland mee, verdeeld over leeftijd, woonplaats en beroep. De marge is gemiddeld twee zetels per partij.


CDA houdt krediet

Volgens de peiling van EenVandaag en Ipsos heeft het CDA in Zeeland veel krediet. Tegen de landelijke trend in, maken de Zeeuwse christendemocraten geen vrije val. Sterker nog, het CDA behoudt de huidige zeven zetels. Dat zou zomaar kunnen komen doordat de huidige landbouwgedeputeerde, Jo-Annes de Bat, nog steeds op goede voet lijkt te staan met de plattelandsgemeenschap.

De stikstofstorm, die in Zeeland grotendeels van buiten de provinciegrenzen komt, zorgde hier niet voor een kloof tussen de agrarische achterban van het CDA en hun vertegenwoordiger in de Statenzaal. Ook voor de VVD ziet de Zeeuwse toekomst er rooskleurig uit bij het Ipsos-onderzoek. De liberalen lijken af te stevenen op een winst van drie zetels en houden gelijke tred met het CDA.


'De kop niet gek laten maken'

Samensmelting van PvdA en GroenLinks lijkt in Zeeland geen overbodige luxe. Deze fusiepartij komt in de peiling uit op zes zetels: eentje minder dan ze vier jaar geleden samen binnen sleepten. Lijsttrekker Anita Pijpelink ‘laat zich de kop niet gek maken’, reageerde ze al bij Omroep Zeeland. Niet zonder reden, want volgens de peiling van Maurice de Hond gaat haar partij samen met BBB Zeeland de verkiezingen winnen.

De BoerBurgerBeweging mengt zich met minimaal drie zetels (onderzoek Ipsos) sowieso serieus in de Zeeuwse strijd. Maar de rijzende ster van deze nieuwkomer lijkt in Zeeland volgens het Ipsos-onderzoek minder hoog te stijgen dan in andere plattelandsprovincies zoals Groningen (9 zetels), Drenthe (8) en Overijssel (8).

BBB-lijsttrekker Kees Hanse liet in de Zeeuwse media eerder weten dat zijn partij met de provinciale verkiezingen vooral de weg wil effenen voor een stevige positie in de Eerste Kamer. Want het landelijke beleid deugt niet en moet, zo zegt Hanse, in Den Haag aangepakt worden.

Wat de uitkomst ook wordt, er valt sowieso wat te kiezen. Vier jaar geleden waren er dertien partijen, nu is er keus uit zestien smaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer