Verkiezingsdebat trekt veel jonge boeren naar Abe Lenstra-stadion

De sneeuw vrijdagavond in Friesland weerhield veertien kandidaat-Statenleden en een kleine tweehonderd boeren er niet van om naar naar het verkiezingsdebat van LTO Noord en Agrarisch Jongeren Friesland te komen in het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen. Drie partijen, SP, Partij voor de Dieren en JA21 hadden zich afgemeld vanwege de weersomstandigheden.

Verkiezingsdebat+trekt+veel+jonge+boeren+naar+Abe+Lenstra%2Dstadion
© niels de vries

Het agrarisch debat trok opvallend veel jongeren. Een volle zaal, concludeerde Agrarisch Jongeren Friesland-voorzitter Hendrik Galema tevreden.'Het zijn roerige tijden, dit worden een van de belangrijkste verkiezingen in tijden'.

Is er nog toekomst voor jonge boeren, dat wilde de jonge melkveehouder Klaas Raap graag weten van de politici na een debat over het wel of niet krimpen van de veestapel om stikstof te reduceren. 'Krimp is voor mij niet haalbaar. Dan houdt het voor mij op.'

Volgens PvdA-lijsttrekker Edou Hamstra moeten boeren vooral ook structureel betaald worden voor zaken als weidevogelbeheer en waterbeheer. 'Dat kan ik de gebiedsprocessen worden besproken. Durf keuzes te maken en vertrouwen te geven. Nu gaan heel veel projecten niet door.'

De opmerking van lijsttrekker Frans de Graaf van AWP (water, klimaat en natuur) dat boeren ook naar andere teelten kunnen kijken, of zonnepanelen, leverde vooral veel geroezemoes in de zaal van het Abe Lenstra-stadion op.

De meeste partijen zijn terughoudend dat jonge boeren voorrang moeten krijgen bij de verdeling van overheidsgronden, bijvoorbeeld gronden die ze kunnen pachten van de provincie. Alleen ChristenUnie is een uitgesproken voorstander. Volgens enkele kandidaat-Statenleden onder wie Avine Fokkens van de VVD, kan het juridsch niet. 'Er valt nog wel wat op deze stelling af te dingen. Ik wil niet gelijk mee.' BBB is geen voorstander, zei Femke Wiersma. 'We moeten de hele sector versterken.' Wel pleit ze voor meer geld voor de jonge landbouwersregeling.Moet de provincie zich verzetten tegen Haags beleid en kiezen voor een eigen koers? Ja, vinden met name FvD, FNP, PVV en BVNL.

Volgens CDA-aanvoerder Friso Douwstra is de titel een 'stoere onliner'. 'Daar staan we niet voor. En wie denkt dat de verkiezingen inhouden dat je een wet kan veranderen dat klopt grondrechtelijk niet. Dat zijn broodje aap-verhalen. Ook VVD'er Fokkens vindt verzet 'redelijk ongelukkig.' 'We moeten wetten naleven. 2035 staat in de wet, 2030 is de wens in Den Haag. Zolang dat nog niet in de wet staat, houden wij 2035 aan.'

Vanuit BBB komt wel verzet, stelt Wiersma. 'Het is een ondeugdelijke wet met zoveel neveneffecten. Als de wet niet klopt dan moet het gewijzigd worden in Den Haag.' Voor Nynke Koopmans van BVNL Fryslân is verzet 'het minste wat we kunnen doen als we nog boeren willen hebben'. 'We moeten de mouwen opstropen en zaterdag allemaal naar Den Haag komen om ons te verzetten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer