Weiden in kruidenrijk gras zorgt voor gezondere melk

Melk van koeien die worden geweid in kruidenrijk grasland bevat 70 procent meer onverzadigde omega 3-vetzuren dan melk van koeien die worden gevoerd met kuilvoer. Dat hebben onderzoekers van de Faculteit Landbouw- en Voedingswetenschappen van de Universiteit van Kiel in Duitsland ontdekt.

Weiden+in+kruidenrijk+gras+zorgt+voor+gezondere+melk
© VidiPhoto

Vorig jaar toonden dezelfde onderzoekers al aan dat koeien die geweid worden in kruidenrijk gras minder methaan uitstoten. De nieuwe studie is gepubliceerd in het internationale tijdschrift Agriculture. De 70 procent meer onverzadigde omega 3-vetzuren wordt behaald met eenvoudige mengsels. Met mengsels die nog meer kruiden bevatten wordt melk geproduceerd die nog eens 15 procent extra van deze vetzuren bevat.

Omega 3-vetzuren hebben een positief effect op de gezondheid van mensen. Volgens de onderzoekers is in deze melk de verhouding van omega 6- tot omega 3-vetzuren meer dan gehalveerd in vergelijking met melk uit kuilvoer. Als deze verhouding kleiner is, dan is het menselijk lichaam beter in staat omega 3-vetzuren te verwerken. Het onderzoek werd uitgevoerd met onderzoekers van de Engelse Universiteit van Newcastle. Op de proefboerderij werd de melk van Jerseykoeien geanalyseerd.

Proefboerderij Lindhof

Zowel het methaanonderzoek als het gezondheidsonderzoek werden uitgevoerd op proefboerderij Lindhof in het Noord-Duitse Noer, in de buurt van Kiel. Het onderzoek is onderdeel van het project 'Eco-efficiënte weidemelkproductie'. Volgens de onderzoekers is grasland met onder meer meerjarige klavers ook goed voor andere zaken. Zo zorgt het voor meer koolstofopslag in de bodem en een betere nutriëntenvoorziening. Klavers zijn stikstofbinders. De behoefte aan minerale meststoffen wordt hierdoor verminderd.

Volgens professor Friedhelm Taube, mede-auteur van het onderzoek, is grasland een essentieel onderdeel in de verduurzaming van de landbouw. 'Herkauwers zorgen voor een optimaal gebruik van dit grasland', zegt hij in een bericht van de universiteit. 'Zij hebben de potentie om gras om te zetten in hoogwaardige melk- en vleeseiwitten voor menselijke consumptie.'

Maar een nadeel van het beweiden van rundvee is de methaanuitstoot, zegt coördinator veldproeven Ralf Loges in hetzelfde bericht. Methaan afkomstig van rundvee verblijft met tien jaar relatief kort in de atmosfeer, maar draagt in die periode wel bij aan klimaatverandering.

'Weidegang krijgt hier vaak de schuld van, omdat dit in het verleden werd geassocieerd met lagere melkgiften', stelt Loges. 'Het opstallen van melkvee met meer mais en krachtvoer in het rantsoen zorgt in die optiek voor minder methaanemissie per kilo melk dan met weidegang.' Deze aanname is volgens hem al eerder weerlegd in het EU-project SusCatt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer