Meer hectares kruidenrijk grasland in Drenthe

Drenthe krijgt er 283 hectare kruidenrijke weilanden bij dankzij een bijdrage van de provincie aan de campagne 1001 hectare kruidenrijk grasland van Urgenda en LTO Nederland. Drentse boeren ontvangen voor de eerste 3 hectare een bijdrage van 150 euro voor zaaigoed en daarnaast technische begeleiding.

Meer+hectares+kruidenrijk+grasland+in+Drenthe
© Joost de la Court

Landelijk konden al bijna negenhonderd melkveehouders dankzij de kortingsactie laagdrempelig experimenteren met kruidenrijk grasland. Van die boeren heeft 77 procent aangegeven ermee verder te willen. In Drenthe was eerder al een premie beschikbaar gesteld voor 100 hectare kruidenrijk grasland.

Op woensdag 1 maart start een nieuw zaaiseizoen waarbij in Drenthe zo'n negentig boeren kunnen meedoen aan het experiment. Dat is volgens Urgenda goed nieuws voor klimaat, bodem en biodiversiteit. Elke hectare kruidenrijk grasland scheelt 500 kilo stikstofkunstmest en 1.000 kilo CO2 uitstoot. Bovendien wordt de bodem beter bestendig tegen droogte, is het aantrekkelijk voor insecten en helpt het boeren op om een andere manier naar hun land te kijken. Ze kunnen kiezen uit mengsels van zeven zaadleveranciers.


Praktische toepassing

LTO Noord sluit dit jaar ook aan bij de campagne. In april lanceert zij een grote informatiecampagne voor haar leden gericht op de praktische toepassing van kruidenrijk grasland. In Noord-Brabant en Zeeland zijn ZLTO en Urgenda een gelijksoortige campagne gestart voor soortenrijke groenbemestermengsels voor akkerbouwers. Een eerste proef in Zeeland verliep succesvol; in juni start een tweede seizoen.


Behalve winst voor het klimaat, bodem en biodiversiteit draait de campagne van LTO en Urgenda vooral om het leerproces van de melkveehouders. Kruidenrijk grasland is niet zo makkelijk als het lijkt. Het beheer is anders dan regulier grasland. De deelnemers krijgen daarom uitgebreide begeleiding in de vorm van webinars, open dagen, WhatsApp, filmpjes en blogs, zodat zij al doende kunnen ervaren welke voordelen het kruidenrijk grasland brengt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer