Voor driehonderd boeren zaaizaad kruidenrijk grasland met korting

Met de start van het zaaiseizoen op 1 maart komt er vanuit de campagne 1001 hectare kruidenrijk grasland zaaizaad beschikbaar voor driehonderd ondernemers. Dit komt mede door bijdragen van vijf provincies en vijf gemeenten.

Voor+driehonderd+boeren+zaaizaad+kruidenrijk+grasland+met+korting
© 1001ha

De campagne 1001 hectare kruidenrijk grasland van Urgenda en LTO Nederland streeft er via een kortingsactie naar om melkveehouders op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met kruidenrijk grasland. Al bijna negenhonderd melkveehouders konden dankzij de kortingsactie laagdrempelig experimenteren met kruidenrijk grasland.

Elke hectare kruidenrijk grasland scheelt 500 kilo stikstofkunstmest en 1.000 kilo CO2-uitstoot. Bovendien wordt de bodem beter bestendig tegen droogte, is het aantrekkelijk voor insecten en helpt het boeren op om een andere manier naar hun land te kijken.


Bijdragen provincies en gemeenten

De provincies Limburg, Drenthe, Overijssel en de gemeenten Hof van Twente, Hardenberg en Berkelland deden voor dit jaar een flinke duit in het zakje, zodat melkveehouders hier korting kunnen krijgen op de aanschaf van een kruidenrijk grasmengsel voor 3 hectare. Ondernemers in de gemeenten Hardenberg en Hof van Twente kunnen zowel een aanvraag doen bij de provincie als de gemeente en zo 6 hectare zaaizaad bestellen. Ook melkveehouders in Zuid-Holland en Zeeland kunnen zaaizaad bestellen. In deze provincies is nog budget over van vorig jaar.

LTO Noord sluit sinds dit jaar ook aan bij de campagne. In april lanceert de boerenbelangenbehartiger een grote informatiecampagne voor haar leden gericht op de praktische toepassing van kruidenrijk grasland. De campagne krijgt ook bijval van de LLTB.


Pilot akkerbouw

Samen met ZLTO is Urgenda een gelijksoortige campagne gestart voor soortenrijke groenbemestermengsels voor akkerbouwers. Een eerste pilot in Zeeland verliep succesvol. In juni start een tweede seizoen.


Sinds 2020 is er al 3.132 hectare kruidenrijk grasland ingezaaid, goed voor een besparing van 1,5 miljoen kilo kunstmest en 3 miljoen kilo CO2. In totaal hebben het Rijk, de provincies, gemeenten, burgers en bedrijven voor 3.978 hectare bijgedragen aan de crowdfunding. Voor het aankomende zaaiseizoen is 846 hectare beschikbaar.


Voordelen

Kruidenrijk grasland heeft volgens de initiatiefnemers veel voordelen. Door de grotere variëteit aan bloeiende kruiden en grassen ontstaat meer bodemleven en kunnen er meer insecten leven. Dat is weer goed voor vogels. Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen achterwege worden gelaten, wat CO2-uitstoot scheelt. Ook voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond.

Om meer kruidenrijk grasland te stimuleren, sloegen Urgenda en LTO Nederland de handen ineen en startten een crowdfundingsactie voor 1001 hectare kruidenrijk grasland. Gangbare melkveehouders kunnen voor maximaal 3 hectare met 150 euro korting zaaizaad aanschaffen en krijgen daar uitgebreide teeltbegeleiding bij.


Anders denken

Behalve winst voor het klimaat, bodem en biodiversiteit draait de campagne vooral om het leerproces van de melkveehouders. Kruidenrijk grasland is niet zo makkelijk als het lijkt. Het beheer is anders dan 'gewoon' grasland. De boeren krijgen daarom uitgebreide begeleiding in de vorm van webinars, open dagen, WhatsApp, filmpjes en blogs, zodat zij kunnen ervaren dat kruidenrijk grasland alleen voordelen brengt en geen financiële nadelen.

De campagne slaat aan, want het doel van 1001 hectare kruidenrijk grasland is ruimschoots bereikt. 77 procent van de boeren wil verder met kruidenrijk grasland, waardoor het resultaat van de campagne nog veel groter is dan de al ingezaaide 3.123 hectare. Sommige boeren gooien na het experiment hun bedrijfsvoering helemaal om.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer