Pluimveesector wil dierenwelzijnseisen voor derde landen

Pluimveevlees en eieren die van buiten de Europese Unie (EU) moeten worden geïmporteerd, moeten aan dezelfde eisen voldoen als dezelfde producten die in de EU worden geproduceerd. De import van vaak goedkopere producten uit het buitenland belemmert de verduurzaming van de pluimveesector.

Pluimveesector+wil+dierenwelzijnseisen+voor+derde+landen
© Twan Wiermans

Dat staat in een brandbrief die de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP, Anevei, NVP, COBK en de Dierenbescherming dinsdag hebben verstuurd naar de ministers Piet Adema van LNV en Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De organisaties zien toenemende importen van pluimveevlees en eieren met lagere welzijnsstandaarden van buiten de EU.

Zo importeerde Nederland in 2021 nog 306.000 ton pluimveevlees uit derde landen. Na de inval van Rusland in Oekraïne importeert de EU steeds meer eieren uit dat laatste land. Dat zijn vaak legbatterijeieren, die alweer tien jaar in ons land verboden zijn, terwijl dit kooisysteem buiten de EU het meest wordt toegepast.


'De Nederlandse pluimveesector wil stappen zetten in verduurzamen om de ambities te verwezenlijken, maar dit kan alleen bij een gelijk speelveld', stelt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP.

Overal vinden de sectoren dat op deze manier de markt wordt bedorven

Kees de Jong, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP

Convenant

'Met onder meer de Dierenbescherming hebben we overleg over het Convenant dierwaardige veehouderij. We proberen in Europa het dierenwelzijnsniveau naar een hoger niveau te tillen. De import van buiten de EU heeft hier een negatief effect op', vervolgt De Jong.

Volgens de vakgroepvoorzitter delen de pluimveesectoren in andere EU-landen de zorgen. 'Overal vinden de sectoren dat op deze manier de markt wordt bedorven. Maar bij handelsverdragen spelen grote belangen, waardoor vaak lang wordt onderhandeld. Het zou jammer zijn dat hierdoor onze sector wordt uitgeruild. Het kan niet zo zijn dat we met elkaar eisen opstellen en ondertussen van de weg worden gereden door landen van buiten de EU.'


Inzet overheid

De brandbriefschrijvers willen dat de overheid zich inzet voor een gelijk speelveld en dit in de EU meenemen bij handelsverdragen met derde landen. 'We verwachten dat de Nederlandse overheid hier nauwlettend op toeziet', zegt de Jong.

Donderdag is er vanuit de Tweede Kamer een rondetafelbijeenkomst over het handelsverdrag van de EU met de Mercusor-landen Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. 'Daar kan de politiek haar inzet laten zien', benadrukt de vakgroepvoorzitter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer