Volle markt door pluimveevlees uit Oost-Europa

De prijzen van vrije vleeskuikens staan onder druk, doordat op de pluimveevleesmarkt elke vorm van krapte ontbreekt. Onder meer door een ruime import van pluimveevlees uit Oekraïne en Polen.

Volle+markt+door+pluimveevlees+uit+Oost%2DEuropa
© Marcel Berendsen

Vorige week gingen hierdoor zowel de vrije Belgische Deinze-notering als de Barneveldse vleeskuikennotering onderuit. In Barneveld ging 2 cent van de prijs af. Deze kwam uit op 1,17 euro. De Deinze-notering verloor 4 cent en kwam uit op 1,20 euro per kilo.

Ook de contractprijzen staan onder druk. De Belgische ABC-notering zakte vorige week met 2 cent naar 1,23 euro per kilo. De VCN zakte met 0,5 cent naar 1,108 euro per kilo.

Zonder heffingen

De prijsdruk heeft te maken met de slappe situatie op de vleesmarkt. Pluimveevlees uit Polen en Oekraïne wordt ruimschoots aangeboden. De Europese Commissie nam vorig voorjaar het besluit om Oekraïne een jaar lang de mogelijkheid te bieden om eieren en kip zonder heffingen naar de Europese Unie (EU) te exporteren. Hiermee wil de Europese Commissie de Oekraïense bevolking helpen om de negatieve gevolgen van de oorlog te verzachten.

Het gevolg van deze maatregel is dat Oekraïne volop kip exporteert naar West-Europa. Ten opzichte van voorgaande jaren nam de import vanuit Oekraïne toe met 45.000 ton, ofwel 65 procent, volgens Rabobank.

Weinig animo

In combinatie met een ruim aanbod van pluimveevlees uit Polen zorgt dit nu voor druk op de pluimveevleesmarkt. Nederlandse pluimveeslachterijen hebben moeite met het vinden van voldoende kopers voor hun producten. Hierdoor is er weinig animo om de slachtcapaciteit volop te benutten en om koppels vrije kuikens aan te kopen.

Kijkend naar de absolute hoogte van de vleeskuikenprijzen in vergelijking met voorgaande jaren is er geen sprake van slechte prijzen. In voorgaande jaren lieten vleeskuikenhouders in de winter hun stallen wat langer leeg staan, omdat in januari en februari de prijzen traditioneel onder druk staan. Volgens slachterijen is daar nu geen sprake van, ondanks de sterk gestegen energieprijzen.

Tijdelijk overaanbod

Het huidige overaanbod op de pluimveevleesmarkt lijkt tijdelijk. Het afgelopen jaar was de vraag naar pluimveevlees goed. Hierdoor bleven in de tweede helft van 2022 de prijzen van pluimveevlees hoog. Ondanks hoge prijzen van energie en voer, was hierdoor sprake van een saldostijging ten opzichte van 2021.

Rabobank constateert dat, terugkijkend naar het afgelopen jaar, er sprake is van een relatief krap aanbod van kip. Hierdoor bleven de gemiddelde vleeskuikenprijzen in Europa op niveau.

Vogelgriep

Een belangrijke factor bij het krappere aanbod van pluimveevlees op de EU-markt is vogelgriep. Veel uitbraken van vogelgriep en bijbehorende ruimingen van bedrijven hebben de vleeskuikenproductie in de EU behoorlijk onder druk gezet. Rabobank becijfert dat meer dan 48 miljoen stuks pluimvee – kip, kalkoen en eend – niet op de markt zijn gekomen.

In Nederland speelt mee dat de retail nog druk is met omschakelen naar de verkoop van alleen kip met het Beter Leven-keurmerk. Dit draagt bij aan een kleiner aanbod van vleeskuikens.

Naar verwachting blijft het aanbod van pluimveevlees in 2023 aan de krappe kant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer