Europarlementariërs steunen geleidelijk kooiverbod

De landbouwcommissie van het Europees Parlement stelt praktische en financiële voorwaarden aan het stopzetten van het gebruik van kooien in de veehouderij. De AGRI-commissie vindt dat er eerst een gedegen, wetenschappelijke onderbouwing voor een kooiverbod moet komen. Daarom kan het op z’n vroegst over een jaar of vijf.

Europarlementari%C3%ABrs+steunen+geleidelijk+kooiverbod
© Twan Wiermans

Daarnaast moet er ook een goede Europese subsidieregeling komen om de benodigde investeringen voor de bedrijfstak te kunnen ophoesten. Het is de vraag of de Europese Commissarissen daar zo lang mee willen wachten en of de EU de transitie gaat betalen.

De overgrote meerderheid van de AGRI-commissie stemde vrijdag in met een ontwerp-resolutie, als reactie op een burgerinitiatief waarin miljoenen EU-burgers om een kooiverbod vroegen. In hun reactie op 'End the Cage Age' vroegen de Europarlementariërs om herziening van de bestaande EU-regels voor dierenwelzijn.


Alternatieve systemen

Alternatieven voor nu nog gebruikte kooisystemen moeten volgens de AGRI-commissie verder worden aangemoedigd op nationaal niveau. Om gelijke concurrentieposities voor alle EU-boeren te garanderen, is wel EU-wetgeving nodig.

Het geleidelijke einde van huisvesting in kooien moet gebaseerd worden op een benadering die rekening houdt met de kenmerken van verschillende dieren. Voorkomen moet worden dat veehouderij naar het buitenland uitwijkt omdat daar de normen voor dierenwelzijn lager zijn dan in de EU. De EU-politici wijzen er in hun ontwerp-resolutie dan ook op dat de aangescherpte criteria ook toegepast moeten worden in toekomstige handelsverdragen.

De ontwerpresolutie, die in de Landbouwcommissie met 39 stemmen voor, 4 tegen en 3 onthoudingen is goedgekeurd, zal nu door het Parlement als geheel moeten worden onderzocht en besproken, waarschijnlijk tijdens de plenaire vergadering van 7-10 juni.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer