Franse zuivelondernemingen zijn weer tegendraads

De berekende voorschotmelkprijzen zijn in januari wereldwijd met gemiddeld 1,15 euro gedaald ten opzichte van een maand eerder. De Franse zuivelbedrijven gedragen zich, zoals wel vaker, tegendraads. Zo kwam er bij Sodiaal in deze maand juist 6,12 euro per 100 kilo bij. Dit blijkt uit de nieuwe Internationale Melkprijsvergelijking van EDF en ZuivelNL.

Franse+zuivelondernemingen+zijn+weer+tegendraads
© Twan Wiermans

De gemiddelde internationale melkprijs lag in januari 12,90 euro, ofwel 31,2 procent, hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De melkprijzen in Frankrijk bleven in 2022 juist flink achter bij de ontwikkeling van die in vrijwel alle andere landen. Naast de drie grote Franse zuivelondernemingen verhoogde ook het Finse Valio de melkprijs in januari, met 1,54 euro.

De melkprijs van de meeste ondernemingen daalde ten opzichte van de vorige maand. Veel bedrijven verhoogden de kosten van de vaste lasten per 1 januari 2023. In Ierland werd de btw verlaagd van 5,5 procent naar 5 procent. De grootste daling van de melkprijs was in januari te zien bij de Ierse zuivelondernemingen. Bij Kerry Agribusiness ging er 7,07 euro vanaf en bij Glanbia 5,72 euro.FrieslandCampina verlaagde de melkprijs in januari met 2,90 euro, het Belgische Milcobel met 3 euro en het Deense Arla met 2,97 euro. De prijs van het Duitse Hochwald bleef vrijwel ongewijzigd, terwijl het Duitse DMK de prijs met 1,96 euro verlaagde.

De cijfers over de melkaanvoer zijn verzameld tot en met december van afgelopen jaar. EDF en ZuivelNL zagen dat de EU-melkaanvoer in december met 1 procent steeg ten opzichte van een maand eerder. Sinds september neemt het volume weer toe, na een langdurige periode van daling.

Het beeld is momenteel divers, volgens de onderzoekers. Het volume in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Polen nam sterk toe. In Italië is al sinds augustus een forse afname van de melkproductie te zien. Frankrijk kon in december de groei van de maanden daarvoor niet vasthouden en noteerde een daling.


Minieme afname Europese melkproductie

De toename van de Europese melkproductie in de laatste vier maanden van het jaar zorgde ervoor dat over geheel 2022 er nog maar sprake was van een minieme afname van de melkproductie in de Europese Unie. Die daalde slechts met 0,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De melkproductie in de andere belangrijke zuivelexporterende landen daalde overwegend. De melkaanvoer in Australië blijft significant afnemen (-7 procent). In Nieuw-Zeeland was een verdere afvlakking van de daling te zien (-1 procent). Argentinië ondervond sterke hinder van droogte, waardoor de krimp doorzette (-2 procent). In de Verenigde Staten nam de productie met 1 procent toe in 2022.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer