Melkprijs EU steeg in 2022 met bijna 40 procent

De melkprijzen die Europese zuivelondernemingen aan melkveehouders hebben uitgekeerd, zijn in 2022 met gemiddeld 39 procent gestegen. Dat is de inschatting van ZuivelNL in de internationale melkprijsvergelijking op basis van de cijfers tot en met november. Van sommige EU-zuivelondernemingen zijn de cijfers tot en met december al bekend.

Melkprijs+EU+steeg+in+2022+met+bijna+40+procent
© Nieuwe Oogst

De prijzen van de Ierse en Duitse ondernemingen en het Belgische Milcobel stegen in 2022 het hardst ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het type producten dat deze bedrijven produceren met relatief veel basisproducten als boter en mageremelkpoeder.

De melkprijzen in Frankrijk stegen veel minder dan in andere landen. In de contracten tussen de producentenorganisaties van melkveehouders en hun afnemende zuivelondernemingen wordt de melkprijsontwikkeling geïndexeerd, waarbij de binnenlandse afzet van consumentenproducten zwaarder weegt dan de export van basisproducten. In slechte melkprijsjaren profiteren de Franse melkveehouders hier juist vaak van en scoren de Franse bedrijven juist beter.


Stuk hoger

In november kwamen de voorschotmelkprijzen gemiddeld uit op 55,09 euro per 100 kilo melk. Dit is een stijging van 1,09 euro ten opzichte van oktober. In november lag de melkprijs gemiddeld in Europa 17,25 euro, ofwel 45,6 procent hoger dan in november 2021. De stijging in november ten opzichte van oktober viel vooral hoog uit door een melkprijsverhoging van het Spaanse Capsa Food. Deze onderneming liet de melkprijs stijgen met 10,29 euro per 100 kilo.

De melkprijzen van de meeste andere ondernemingen stegen beperkt of bleven gelijk. Alleen de berekende melkprijzen van het Belgische Milcobel (-1,50 euro) en het Franse Sodiaal (-70 cent) daalden in november.


FrieslandCampina

In november bleef de melkprijs van FrieslandCampina gelijk. Melkveehouders die leverden aan DMK, kregen er 1 euro bij. Dat gold ook voor Hochwald. Arla deed er 1,50 euro bij en Danone 3,40 euro. Het Franse Lactalis keerde 1,30 euro per 100 kilo meer uit en Glanbia uit Ierland hield de prijs gelijk.

De aanvoer van melk in de EU steeg in oktober met 1,4 procent ten opzichte van september. In september was er ook al een lichte groei waarmee een einde kwam aan een langdurige periode van daling van de melkproductie in de Europese Unie. In oktober was de sterkste toename van de melkproductie te zien in Ierland (+8 procent), Nederland (+5 procent), Polen (+3 procent), Duitsland (+2 procent) en Frankrijk (+1 procent). In totaal lag de melkproductie in de maanden januari tot en met oktober nog wel 0,4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.


Andere delen van de wereld

In andere delen van de wereld werd op de meeste plekken minder melk geproduceerd in oktober. In Australië daalde de productie met 7 procent, in Nieuw-Zeeland met 3 procent en in Uruguay met 2 procent. In de Verenigde Staten steeg de melkproductie voor de vierde maand op rij in oktober met 1 procent.

Sinds oktober is de zuivelmarkt in een neergaande beweging terechtgekomen. Dat heeft vooral te maken met vraaguitval door hogere prijzen. Vooral de boternotering van ZuivelNL is flink gedaald. In drie maanden tijd, vanaf oktober, is deze notering met 29 procent gedaald. De notering voor mageremelkpoeder van ZuivelNL daalde in deze periode met 24 procent.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer