Melkprijzen stegen in december nog licht door

De gemiddelde melkprijzen zijn in december met 0,21 euro gestegen ten opzichte van november, meldt ZuivelNL. De gemiddelde melkprijs over heel 2022 komt hiermee uit op 49,39 euro per 100 kilo. Dat is 13,96 euro, ofwel 39,4 procent hoger dan in 2021. De zuivelnoteringen dalen al enige tijd en een aantal zuivelondernemingen heeft de prijzen al verlaagd.

Melkprijzen+stegen+in+december+nog+licht+door
© Twan Wiermans

De gemiddelde melkprijs in december lag 16,28 euro ofwel 41,6 procent hoger dan in dezelfde maand in 2021. Die stijging komt vrijwel geheel op het conto van de toename van de melkprijs met 4 procent van het Ierse Glanbia. De melkprijzen van de meeste overige zuivelondernemingen stegen in december iets of bleven bijna gelijk aan de melkprijs van de maand ervoor. Uitzondering is het Belgische bedrijf Milcobel, waarvan de melkprijs met 1,50 euro daalde.





De cijfers over de mondiale melkproductie, het volume, zijn bekend tot en met november. De groei van de EU-melkaanvoer is in september gaan toenemen. Dat zette in november door met 2 procent. De sterkste toename was te zien in Duitsland (+3 procent), Ierland (+7 procent), Nederland (+5 procent) en Polen (+2 procent). Ook in Frankrijk nam het volume met 1 procent toe. Per saldo lag de EU-melkaanvoer in de periode tot en met november 2022 nog maar 0,2 procent achter op het niveau van het jaar daarvoor.


Negatief beeld

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen toonde in november nog steeds een overwegend negatief beeld. De melkaanvoer in Australië daalde met 9 procent weer significant. In Nieuw-Zeeland vlakte het tempo van afname wat af met een daling van 2 procent. Argentinië ondervond in toenemende mate hinder van droogte en noteerde een daling van 3 procent. De Uruguayaanse melkaanvoer bleef vrijwel stabiel. Positieve uitzondering zijn de Verenigde Staten, die met een stijging van 1 procent voor de vijfde maand op rij groei lieten zien.


Bij elkaar opgeteld lag het volume van de belangrijke zuivelexporteurs inclusief de EU in de eerste elf maanden van 2022 op 0,5 procent. Dat is 1,54 miljard kilo lager dan in dezelfde periode van 2021. De achterstand op het vorige jaar liep door het herstel in Europa en de Verenigde Staten langzamerhand terug.


Neergaande beweging

Sinds begin oktober vorig jaar is de zuivelmarkt in een continu neergaande beweging terechtgekomen. Vraaguitval door het hoge prijsniveau in combinatie met een herstel van de melkaanvoer in een aantal bepalende zuivellanden en dalende prijzen op de energiemarkt zorgde voor een sterke druk op de prijzen. Kopers namen een afwachtende houding aan in de hoop dat prijzen verder zouden dalen.

Vooral bij boter is de notering fors gedaald. In vier maanden tijd is deze met maar liefst 40 procent afgenomen tot 430 euro per 100 kilo eind januari. Ook bij mageremelkpoeder is de notering sinds begin oktober met 32 procent sterk gedaald en komt uit op een niveau van 250 euro per 100 kilo eind januari. De notering van vollemelkpoeder daalde in vergelijkbare mate, minus 27 procent mee met die van boter en mageremelkpoeder.


Dalende prijzen januari

Bij Milcobel was de prijs in december al 1,50 euro lager. Daar komt in januari nog een afname van 2 euro per 100 kilo bij. De dalende noteringen zorgen voor lagere uitbetalingsprijzen in januari.

Bij Arla daalt de prijs met 1 euro per 100 kilo in januari. Daarbij is rekening gehouden met een duurzaamheidstoeslag van 1 euro voor de klimaatcheck en 1,50 euro voor gmo-vrije melk. De nabetaling voor in 2021 geleverde melk is geactualiseerd naar 1,89 per 100 kilo.

De melkprijs van FrieslandCampina steeg in december nog met 0,2 euro per 100 kilo. In januari daalde de prijs met 2,70 euro. De berekende melkprijs is inclusief een gemiddelde toeslag van 0,25 euro per 100 kilo voor het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet en een gemiddelde toeslag van 0,66 euro voor weidegang.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer