Melkprijzen voor september plussen licht

De berekende voorschotmelkprijzen komen in september uit op gemiddeld 53,21 euro per 100 kilo standaardmelk. Dit is een stijging van 0,55 euro ten opzichte van de vorige maand. Daarmee ligt de melkprijs op het hoogste niveau sinds de start van de internationale melkprijsvergelijking in 2000.

Melkprijzen+voor+september+plussen+licht
© Henk Riswick

Die melkprijs van september 2022 ligt dan ook 16,83 euro per 100 kilo, oftewel 46,2 procent, hoger dan in september 2021, blijkt uit de EDF-ZuivelNL Internationale Melkprijsvergelijking. Sinds maart 2020 is de gemiddelde melkprijs bijna iedere maand gestegen. Alleen in de zomer van 2020 en in het najaar van 2021 haperde de prijsstijging enkele maanden.

Niet alleen in de Europese Unie, maar ook elders zijn de melkprijzen gestegen naar recordhoogten. Uitgedrukt in nationale valuta zijn de noteringen van het Zwitserse Emmi, het Nieuw-Zeelandse Fonterra en in de Verenigde Staten nog nooit zo hoog geweest.

Wel is de Amerikaanse klasse III-melkprijs, voor melk voor smeerkaas en harde kazen, na het hoogtepunt van 24,42 dollar in mei gedaald naar 19,82 dollar per hundredweight (45,36 kilo) in september.

De gemiddelde melkprijs zal na september iets verder stijgen

Willem Koops, zuivelanalist van ZuivelNL

'Ondanks de dalende prijzen op de zuivelmarkt, zal de gemiddelde melkprijs na september wellicht nog iets verder stijgen', stelt zuivelanalist Willem Koops van ZuivelNL. Zo heeft een aantal ondernemingen aangekondigd de melkprijzen in oktober verder te verhogen of in ieder geval gelijk te laten blijven.


Plus voor Arla

Ook heeft Arla deze week laten weten de voorschotprijs voor conventionele en biologische melk vanaf november te verhogen met 1,50 euro per 100 kilo melk. Met uitzondering van de biologische melkprijs voor Midden-Europa, die met 0,50 euro stijgt.

Voor Nederland betekent dit bij 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit voor conventionele melk 59,72 euro per 100 kilo melk en 67,02 euro voor biologische melk. Dit is inclusief toeslagen voor kwaliteit, logistiek, Arla-Klimaatcheck en ggo-vrije melkproductie.

In de melkprijsvergelijking blijft de melkprijs van Milcobel voor september en oktober gelijk. DMK pluste weliswaar 1 euro in september, voor oktober zijn de melkprijzen ongewijzigd. Hochwald hield de melkprijs in september al ongewijzigd. Arla liet de melkprijs voor september ook onveranderd en plust 1,10 euro per 100 kilo standaardmelk in oktober.Het Spaanse Capsa Food pluste 1,40 euro per 100 kilo in september. Hier is de berekende melkprijs gebaseerd op een gemiddelde van de A-prijs (70 procent) en B-prijs (30 procent). De stijging van de melkprijs komt vooral door een verhoging van de bijzondere toeslag ter compensatie van gestegen (kunstmest)kosten en een geringe toename van de B-prijs. Deze en ook andere extra toeslagen staan niet apart in de tabel, maar zijn wel meegenomen in de berekende melkprijs.

Ook bij het Finse Valio, dat 1 euro plust, is de melkprijs een gewogen gemiddelde van een A-, B- en C-prijs. Deze melkprijs is gebaseerd op de melkgeldafrekeningen van een van de ledencoöperaties. Savencia plust zowel in september als oktober met 0,50 euro ten opzichte van de maand ervoor.


Danone blijft gelijk

Danone verhoogde in september weliswaar de A-prijs, maar doordat tegelijkertijd de regelmatigheidspremie vervalt, is de melkprijs nauwelijks gewijzigd. Lactalis veranderde de melkprijs voor september niet, voor oktober is er een plus van 2,50 euro per 100 kilo melk doorgevoerd.

Voor de melkveehouders van Saputo Dairy was de melkafrekening van september fors hoger dan die van augustus. Dat is het gevolg van een prijsstijging en het vervallen van de seizoensheffing. De prijsstijging komt in de melkprijsvergelijking minder tot uiting, doordat de koers van het Britse pond fors is gedaald. De melkprijs is gebaseerd op melkveehouders die leveren aan de Davidstow-kaasfabriek.


Emmi licht gedaald

De melkprijs van het Zwitserse Emmi is licht gedaald, de sterke wisselkoers van de frank leverde toch een plusje op. Dat speelt ook elders. Zo hield Fonterra de koers gelijk, wat door het koerseffect tot een plus leidde. De Amerikaanse klasse III-melkprijs is gedaald van 20,10 dollar per hundredweight in augustus naar 19,82 dollar in september. Omgerekend in euro's is de berekende melkprijs echter gestegen.

De plus van het Ierse Glanbia is te danken aan een verhoging van de compensatietoeslag aan melkveehouders voor de gestegen kosten. Royal FrieslandCampina plust door, met 1,20 euro in september en 1 euro in oktober. Maandag 31 oktober maakt de coöperatie de melkprijs voor november bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer