Meer deelnemers 1001ha willen verder met kruidenrijk grasland

Van de deelnemers aan de crowdfundingscampagne 1001ha kruidenrijk grasland is 77 procent 'om'. Bij een nieuwe campagne met kortingsactie zouden zij ook meedoen en opnieuw kruidenrijk grasland zaaien. 3 procent houdt het voor gezien, de overige ondernemers weten het nog niet.

Meer+deelnemers+1001ha+willen+verder+met+kruidenrijk+grasland
© 1001ha

Dat blijkt uit een enquête onder de deelnemers aan deze actie. Voor sommige boeren is het experiment een gamechanger: met minder input, dezelfde output. Zij geven aan hun bedrijfsvoering helemaal om te gooien naar natuurinclusief en extensief. Overigens vond bij een soortgelijke enquête 56 procent van de deelnemers vorig jaar het kruidenrijk grasland voor herhaling vatbaar en 6 procent juist niet.

De campagne 1001ha van Urgenda en LTO Nederland liet de afgelopen twee jaar melkveehouders laagdrempelig experimenteren door korting te bieden op de aanschaf van maximaal 3 hectare kruidenrijk grasmengsel. Daarbij kregen ze uitgebreide begeleiding.


'Die 77 procent is echt een revolutie', zegt Wilco Brouwer de Koning, initiatiefnemer van LTO Nederland. Hanneke van Ormondt van Urgenda: 'Met deze campagne bieden we een oplossing voor de maatschappij om de uitstoot van stikstof en CO2 te verminderen en de biodiversiteit te verhogen.'

Twaalf mengsels

Inmiddels doen zes zaadleveranciers mee en kunnen boeren kiezen uit twaalf mengsels. De campagne sloeg direct aan onder boeren en onder geldschieters, geven Urgenda en LTO aan. Inmiddels is voor 2.500 hectare verkocht aan 812 boeren. Sommige boeren hadden iets grotere percelen dan die 3 hectare.

Elke hectare hoogproductief kruidenrijk grasland levert volgens de initiatiefnemers een besparing op van 500 kilo kunstmest en 1.000 kilo CO2. Bovendien zorgt het voor meer voedsel voor insecten en vogels, minder bestrijdingsmiddelen, gezonde koeien en betere waterberging.


Crowdfunding

Om de campagne mogelijk te maken, startte Urgenda met een voorschot een crowdfundingscampagne. Die werd ondersteund vanuit ASN bank. De 1001ha-actie vond al snel bijval bij Natuurmonumenten, Patagonia en Triodos Foundation en vele burgers.

Inmiddels hebben ook negen provincies, een enkele gemeente en het ministerie van LNV meegedaan. Dit najaar is er nog budget in Brabant, Gelderland, Drenthe, Zuid-Holland, Zeeland en in gemeente Hof van Twente. Boeren door het hele land willen meedoen. Daarom vragen Urgenda en LTO Nederland de maatschappij om een grotere bijdrage, zodat boeren verder kunnen verduurzamen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer