'Die foute oom gaat in de politiek'

Om mijn zogende biggen aan het vreten van vast voedsel te krijgen, geven wij ze los een beetje voer bij in het hok. Een spelletje om ervoor te zorgen dat de biggen later makkelijk overstappen naar alleen vast voer zonder melk.

%27Die+foute+oom+gaat+in+de+politiek%27
© Dirk Hol

Na een paar dagen beginnen de biggen het te begrijpen en schreeuwen ze om het hardst zodra ze je zien en vechten elkaar de tent uit. Ze schreeuwen het liefst tegen elkaar, net als bij het pupillenvoetbal waar de jonge kinderen in kluitjesvoetbal ook samen achter de bal aan rennen. Dat het handiger is iets verderop te gaan staan vreten waar ook voer ligt, komt niet in hen op.

Een ander soort ruzie gaan we binnenkort meemaken. Want er staan verkiezingen voor de deur, voor zowel de provincie als het waterschap. Een belangrijk dingetje toch wel. We hoeven maar naar Rusland of China te kijken om te beseffen dat een andere leider kiezen op z'n tijd wel handig is.

In verkiezingstijd is het net als bij de biggen. Om aandacht te krijgen, moet je zoveel mogelijk herrie maken voor je eigen politieke mening. Makkelijker is het als je partij voor één thema is opgericht. Dan hoef je namelijk alleen maar constant hetzelfde te roepen.

De biggen schreeuwen het liefst tegen elkaar, net als bij het pupillenvoetbal

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

Nog makkelijker is het wanneer je een partij bent die totaal nieuw is. Dan kun je niet worden afgerekend op bestaand beleid en eerder gemaakte keuzes. Deze partijen zijn ideaal voor nieuwe mensen om in te stappen, zeg maar voor die oom op de verjaardag die altijd zijn mening klaar heeft. Nu ziet hij zichzelf terug op een hoge verkiesbare plek. Na een klinkende verkiezingscampagne en resultaat is onze oom volksvertegenwoordiger.

Daarna wordt het onderhandelen met andere partijen met ook een duidelijke mening. Zie er dan maar eens uit te komen. Daarnaast is de politiek vaak saai, eindeloos vergaderen en mooie plannen zien verzanden in een stroperig proces. Dat is wel iets anders dan je mening verkondigen op een verjaardag met een bitterbal in de hand.

We zullen gaan zien wat de verkiezingen teweegbrengen. Voor ons boeren hangt er veel vanaf. De overheden gaan zich steeds verder bemoeien met onze bedrijfsvoering. De overheid gaat steeds meer bepalen hoe en waar wij kunnen boeren. In alle eerlijkheid ga ik ervan uit dat de verkiezingen ons niets gaan brengen. Want wil de politiek de landbouw verder helpen, dan moet je eerst perspectief bieden en dan pas de randvoorwaarden. Niet andersom, zoals nu gebeurt.

En moeten we als ontevreden boerenstand nu allemaal op die oom gaan stemmen? Ik denk het niet, want net als bij mijn biggen valt er verderop ook nog wel wat te vreten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer