'Het werelds paradijs van de Zonnekoning'

Ja, met Zonnekoning bedoel ik Lodewijk de XIV. Diegene die van Frankrijk een werelds paradijs maakte. Maar eigenlijk was het een tikfout. Ik wilde deze column namelijk schrijven over het bedrijf Zonnegoed in het Flevolandse Ens. Zonnegoed is de winnaar van de prijs 'ondernemer van het jaar'. Van harte gefeliciteerd!

%27Het+werelds+paradijs+van+de+Zonnekoning%27
© Anita Rozendaal-Baaij

Voor wie Zonnegoed niet kent, een korte uitleg. Bij Zonnegoed werken vegaplantenfokkers die op de klei, zonder dierlijke mest, de mooiste producten laten groeien. Helemaal hip en helemaal van deze tijd.

Ze zijn ook nog idealistisch begonnen en met deze mooie prijs is hun gelijk aangetoond. Al vraagt een stemmetje in mijn achterhoofd zich wel af of ze deze prijs ook hadden gewonnen als ze op de stuifzandgronden van mijn grootouders waren begonnen… Maar dat terzijde.

Mooi toch? Die nieuwkomers in de landbouw? Frisse koppen die ons effe laten zien hoe het anders en beter kan. Of toch niet?

We zijn het bokje omdat de overheid dit als voorbeeld ziet

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

Ik krijg namelijk steeds meer jeuk van het vernieuwende en idealistische gehalte van de nieuwkomers. Het heeft een zweem van 'de oude landbouw heeft het verknald'. En nu komen wij, hogeropgeleide stedelingen, en wij gaan in plaats van yogalessen en mindfulness nu even voordoen hoe het moet.

Deze jongens en meisjes zijn superhandig in het schrijven van mooie plannen en starten deze daarna met geritseld geld van vermogenden of loterijen met een schuldcomplex. Daarna gaan ze met dat geld aan de slag om hun wensbeeld te realiseren.

Natuurlijk gebeurt dit met de kennis van wat in 150 jaar landbouw is verzameld. Vaak zijn deze plannen op korte termijn succesvol of worden ze succesvol verkocht. Iedereen kan aanvoelen dat als de idylle is verbleekt, de geldstroom opdroogt en er geen opvolging komt. Dat het einde verhaal is.

Verder zijn we natuurlijk het bokje omdat de overheid en de politiek dit als voorbeeld zien voor de gangbare boer. Met als gevolg dat wij geen verdienmodel hebben en de yuppenboer overigens ook niet.

Terug naar de Zonnekoning. Zijn gedrag en dat van zijn opvolgers was zo buitensporig en verspillend dat het zijn einde vond in een nieuw ideaal, namelijk de verlichting. Dit idee om de maatschappij te verheffen, leidde uiteindelijk tot twintig jaar lang bloedige oorlogen in Europa. Idealen kunnen voortgang opleveren, maar ook een fata morgana.

Tenslotte wens ik Zonnegoed alle goeds toe!

Bekijk meer over:

Lees ook

'Ja, ik wil!'
'Ja, ik wil!' 03-03-2022
'Koning Midas'
'Koning Midas' 20-09-2021
'Fryslân Boppe'
'Fryslân Boppe' 26-05-2021
'Dag pa'
'Dag pa' 03-02-2021
Kom maar op
Kom maar op 21-10-2020

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer